Wat is KAJ?

Wij van KAJ zijn geïnteresseerd in jou!

Samen met een hele bende leden beleven we de tijd van ons leven!

En jij kan ons daarmee helpen!

En wat zoek jij?

Een lokaal om je in te amuseren, een toog voor een fijn gesprek, een plaats om stom af te laten? In KAJ doen we samen ons goesting; iedereen wordt aanvaard. In de KAJ vind je altijd wel iemand die jou toont wat ‘kajotteren’ is.

Hoe ist?

Met die vraag begint het. KAJ is geïnteresseerd in jou en wil dan ook oprecht weet hoe het met jou gaat. Je komt naar de KAJ omdat je andere jongeren wil leren kennen, plezier maken … Maar, die vriendschap verdwijnt niet als het even moeilijk gaat. We zijn er voor mekaar, altijd. Wie problemen heeft, vindt steun in de groep. KAJ is jouw tweede thuis, waar je helemaal jezelf kan zijn.

Wat zoek jij?

Een lokaal om je in te amuseren, een toog voor een fijn gesprek, een zetel om in door te zakken, een plaats om stoom af te laten. In KAJ doen we samen ons goesting. Niemand een hak zetten, niet in de kou laten staan, iedereen wordt aanvaard. Zo zijn wij.

Jongeren wisselen in de KAJ ervaringen uit. Ze nemen zelf de verantwoordelijkheid, in hun afdeling, maar ook in het leven. In de KAJ vind je altijd wel iemand die jou toont wat ‘kajotteren’ is, hoe je engagement opneemt, aan de ‘karre’ trekt, ergens voor gaat.

Maar je staat ook nooit alleen. Schouder aan schouder, zonder onderscheid van afkomst, scholing, geslacht, ras, geloof … maken we de samenleving beter en kan je zelf groeien als persoon.

Wie verantwoordelijkheid opneemt, heeft een belangrijke voorbeeldfunctie voor de jongere (kern)leden. Als je je engageert binnen de KAJ wordt je voor een groot stuk persoonlijk gevormd. Via activiteiten en workshops wordt een KAJ-lid, een kajotter, ook maatschappelijk gevormd.

De KAJ van Cardijn

De KAJ werd lang geleden gesticht door Cardijn. Hij zei altijd dat je veel kon leren door uit je doppen te kijken. Je moet eerst zien wat er rondom jou aan het gebeuren is. Onrechtvaardigheid bijvoorbeeld. Daarover ga je oordelen: wat kan jij hieraan doen? Dan pas is het tijd om te handelen. We gaan over tot ACTIE: we verdedigen ons standpunt, maar het blijft niet bij woorden. We komen op voor onze rechten en die van alle jongeren.

Alle jongeren welkom

Jongeren die werken of werk zoeken en jongeren die studeren. Jongeren die nergens anders hun draai vinden. Jongeren die schoolmoe zijn. Jongeren die het thuis niet breed hebben … KAJ is er voor jongeren zoals jij en ik.

De stem van de jongere laten horen

Als jongeren te maken krijgen met onrecht, als ze dreigen uit de boot te vallen, als ze niet gehoord worden … dan kloppen we de bevoegde overheden wel wakker. Als het moet met veel tamtam.

De KAJ doet dat hier en wereldwijd.

We zijn solidair met alle jongeren, overal ter wereld.