Subsidies/financieel

Artikelindex

Je eigen lokaal bouwen, is geen eenvoudige klus… Naast al het praktische werk komt ook het financiële plaatje om de hoek kijken. De spaarboek mag dan al mooi aangedikt zijn gedurende al die jaren, een lokaal (ver)bouwen is en blijkt dikwijls duurder dan het leek.

Maar daarom hoeft het zeker niet onmogelijk te zijn. Er zijn nog heel wat andere mogelijkheden om de (ver)bouw van een lokaal betaalbaar te houden/maken. Hierna volgt een kort overzicht van de mogelijkheden:

Subsidies

De eigen gemeente:

Heb je plannen om een eigen lokaal te (ver)bouwen, ga dan eerst even langs bij de jeugdconsulent en /of schepen van jeugd van je eigen gemeente. Als jeugdlokalen één van de prioriteiten is in het jeugdwerkbeleidsplan, dan kan hiervoor extra middelen vrijgemaakt worden. In vele gemeenten kan je, als jeugd- of jongerenvereniging een renteloze lening aanvragen. Hou hier wel goed in de gaten wat de voorwaarden van de overeenkomst allemaal inhouden.

Intercommunale, provinciebestuur en Vlaamse gemeenschap:

Bij de intercommunale kan je subsidies krijgen als je energiezuivere investering doet. Gebruik je het lokaal ook als repetitieruimte of als kamphuis dan kan je van het provinciebestuur subsidies krijgen. De Vlaamse gemeenschap reikt ook subsidies uit voor bepaalde investeringen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Naast al deze mogelijkheden zijn er nog heel wat organisaties die projectsubsidies geven. Zo heb je bijvoorbeeld Cera, de Koning Boudewijnstichting, … Hiervoor kijk je best eens op de site van deze organisaties.

Wil je echt alles te weten komen over alle mogelijkheden om subsidies te krijgen voor het (ver)bouwen van jullie KAJ-lokaal bekijk dan zeker de brochure van Locomotief.