Verblijf

Afdrukken

Zonder verblijf, geen kamp, dus dit is het eerste waar je aan moet denken. Het is best dat je dit ten laatste een jaar op voorhand vastlegt, liefst zelfs 2 jaar. Hoe langer dat je ermee wacht, hoe kleiner de kans dat je een goede, betaalbare kampplaats vindt. Je wilt je leden toch niet op kamp sturen in een krot waar je nog eens veel te veel voor betaalt?

Vind je dat een goed idee, maar nu doe je dat nog niet? Leg dan nu je kampplaats vast voor volgend jaar EN voor binnen 2 jaar. Aantal deelnemers? Het aantal dat je voor dit jaar boekt +10 of 15 (afhankelijk van de grootte van je groep), zo is nog ruimte voor je nieuwe leden ook.

 

Kamphuis of tentenkamp?

Deze keuze is zeer belangrijk. Elke soort heeft zo zijn voor- en nadelen.

Kamphuis

In België alleen al zijn er om en bij de duizend kampplaatsen die je als afdeling kan huren. Je moet er wel vlug bij zijn, want veel groepen reserveren hun kampplaats reeds meer dan een jaar op voorhand. Als je voldoende op voorhand begint te zoeken, kan je ook met je kern nog eens een kijkje gaan nemen naar de kampplaats. Dan ben je zeker dat alles wat de eigenaar zegt, ook daadwerkelijk klopt. Je zou de eerste groep niet zijn die plots toch geen keukenmateriaal of matrassen heeft of plots tot de vaststelling komt dat je het kamphuis moet delen met verschillende soorten schimmel en allerlei beestjes (dat is natuurlijk de uitzondering, maar als je gaat kijken, ben je zeker).

Voordelen van een kamphuis:

Tentenkamp

Dit is echt kamperen, een aparte sfeer zal er zeker heersen! Maar let wel op, er is meer voorbereiding nodig aan een tentenkamp dan aan een kamp in een kamphuis. Als je nog niets van ervaring hebt, is het aan te raden eerst een kamp in een kamphuis te organiseren. Een tentenkamp vraagt een goede organisatie en een gevarieerd programma.

Financieel zal er weinig verschil zijn. De huur van een kampeerterrein zal misschien goedkoper zijn dan van een kamphuis, maar je moet heel veel tenten en materiaal extra huren en dan komt dat meestal op hetzelfde neer.

Voordelen van een tentenkamp

Als je voor een tentenkamp kiest, dan zal je heel wat materiaal nodig hebben. Meestal is het financieel niet haalbaar om dit allemaal aan te kopen. Gelukkig zijn er heel wat plaatsten waar je al dit materiaal kan huren:


Buitenlands kamp

De ervaring van een buitenlands kamp is onvergetelijk. Er komt wel wat meer administratie bij kijken en zeker het vervoer zal niet eenvoudig zijn. Ook zijn die kampen heel wat duurder dan wanneer je in België blijft. Dit mag natuurilijk geen reden zijn om thuis te blijven. De volgende tips kunnen je eventueel helpen:

Wie deze uitdaging aandurft, zal de ervaring nooit vergeten!

Let op! Bij de voorbereiding moet je naast de gewone kampvoorbereiding ook zeker aan de volgende dingen denken:

Andere interessante adressen:


Je kampplaats reserveren

Als je een locatie vastlegt, is het best dat je wat dagen voor en na je kamp ook reserveert. Je voorkamp is er om alles klaar te zetten en de laatste regels duidelijk te stellen. Als je dan nog veel moet voorbereiden voor je kamp, ben je wat aan de late kant. Je nakamp is er om alles op te ruimen en om met de kern nog even na te genieten van je kamp. Je moet dan nog niet evalueren. Het is best als er een weekje tussen zit en je het met een nieuw perspectief kunt bekijken.

 

Kamphuizen in België

Kampterreinen in België

Accomodaties in het buitenland