Verblijf

Artikelindex

Zonder verblijf, geen kamp, dus dit is het eerste waar je aan moet denken. Het is best dat je dit ten laatste een jaar op voorhand vastlegt, liefst zelfs 2 jaar. Hoe langer dat je ermee wacht, hoe kleiner de kans dat je een goede, betaalbare kampplaats vindt. Je wilt je leden toch niet op kamp sturen in een krot waar je nog eens veel te veel voor betaalt?

Vind je dat een goed idee, maar nu doe je dat nog niet? Leg dan nu je kampplaats vast voor volgend jaar EN voor binnen 2 jaar. Aantal deelnemers? Het aantal dat je voor dit jaar boekt +10 of 15 (afhankelijk van de grootte van je groep), zo is nog ruimte voor je nieuwe leden ook.

 

Kamphuis of tentenkamp?

Deze keuze is zeer belangrijk. Elke soort heeft zo zijn voor- en nadelen.

Kamphuis

In België alleen al zijn er om en bij de duizend kampplaatsen die je als afdeling kan huren. Je moet er wel vlug bij zijn, want veel groepen reserveren hun kampplaats reeds meer dan een jaar op voorhand. Als je voldoende op voorhand begint te zoeken, kan je ook met je kern nog eens een kijkje gaan nemen naar de kampplaats. Dan ben je zeker dat alles wat de eigenaar zegt, ook daadwerkelijk klopt. Je zou de eerste groep niet zijn die plots toch geen keukenmateriaal of matrassen heeft of plots tot de vaststelling komt dat je het kamphuis moet delen met verschillende soorten schimmel en allerlei beestjes (dat is natuurlijk de uitzondering, maar als je gaat kijken, ben je zeker).

Voordelen van een kamphuis:

  • Je bent zeker van een droge slaapplaats
  • Je hebt comfort (douches, WC, keuken)
  • Heel dikwijls is er al kook- en eetmateriaal aanwezig en moet je dat niet meer huren.
  • Er is minder voorbereidingswerk

Tentenkamp

Dit is echt kamperen, een aparte sfeer zal er zeker heersen! Maar let wel op, er is meer voorbereiding nodig aan een tentenkamp dan aan een kamp in een kamphuis. Als je nog niets van ervaring hebt, is het aan te raden eerst een kamp in een kamphuis te organiseren. Een tentenkamp vraagt een goede organisatie en een gevarieerd programma.

Financieel zal er weinig verschil zijn. De huur van een kampeerterrein zal misschien goedkoper zijn dan van een kamphuis, maar je moet heel veel tenten en materiaal extra huren en dan komt dat meestal op hetzelfde neer.

Voordelen van een tentenkamp

  • Je hebt de echte kampeerervaring
  • Groepsvorming gebeurt meestal sneller, doordat iedereen constant samenzit en niet in slaapkamers apart
  • Bij kamphuizen gebeurt het vaker dat je geen kampvuur mag houden dan bij tentenkampen.
  • Je leert je leden ook zonder luxe hun plan trekken.

Als je voor een tentenkamp kiest, dan zal je heel wat materiaal nodig hebben. Meestal is het financieel niet haalbaar om dit allemaal aan te kopen. Gelukkig zijn er heel wat plaatsten waar je al dit materiaal kan huren:

  • Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen - Uitleendienst Kampeermateriaal: Bij deze uitleendienst kan je tenten en ander kampeermateriaal uitlenen. Info en aavraagformulier.
  • Wie denkt aan scouts, denkt aan tentenkampen. Zij hebben dan ook veel materiaal. Hier vind je een overzicht van groepen die hun materiaal verhuren.