KAJ-zomeractiviteiten in coronatijden

Juli en augustus

We baseren ons op de richtlijnen van de overheid via de Ambrassade

Algemene richtlijnen

 • Hygiëne: handen wassen voor en na activiteit
 • Geen contact gezicht
 • Open lucht
  • Voorzie extra bescherming tegen de zon en regen (contacteer je kampplaats voor overleg)
  • Aangepaste kledij om tien dagen buiten te spelen (regenjas, lange broek...)
 • Zoveel mogelijk op het eigen terrein blijven
 • Eén bubbel per week (kern + leden, max. 50 personen)
 • Rust!!

KAJ-noodnummer

02/246.53.06 is het noodnummer van KAJ!

Je belt dit nummer enkel in echte noodgevallen buiten de kantooruren en tijdens het weekend als je je vrijgestelde niet kan bereiken.

Tijdens de kantooruren kan je de coördinator Dries Van Rechem bellen, als je je vrijgestelde niet kan bereiken: 0472/48.67.60

Sla het noodnummer op in je GSM, wij hopen dat je het niet zult nodig hebben, maar je weet nooit...

De nodigen papieren voor de verzekering vind je hier:

default Aangifte Burgerlijke Aansprakelijkheid! (203 KB)

pdf Aangifte Lichamelijk Ongeval! (193 KB)

 

Ben je van de KAJ of niet?

Deel willen uitmaken van KAJ!

Als jonge mens wil ik bewust deel zijn van die beweging

KAJ is niet zomaar een beweging, KAJ heeft duidelijke overtuigingen. Wij hebben een oneindig geloof in jongeren : jongeren zijn de toekomst! Jullie zijn in staat om het leven in handen te nemen en een eigen toekomst te maken. KAJ is voor velen een bron van levenslange vriendschappen die voortkomen uit samen handelen: in de afdeling, in de regio of in een actie. KAJ is daarom ook een leerschool, soms zelfs een “universiteit van het leven”: wij dagen elkaar uit om kritisch te zijn, om het eigen handelen in vraag te stellen, om te durven besluiten en zo, in groep of individueel, steeds sterker te worden.

Niemand heeft op zijn eentje de maatschappij veranderd. Niemand heeft op zijn eentje vorming gekregen of gegeven, zonder beroep te doen op de ervaringen van anderen. En niemand heeft genoeg aan vriendschap met zichzelf.

KAJ is altijd een verhaal van “samen sterk” geweest, een grote groep jongeren om rekening mee te houden, zowel in het dorp, de stad als in heel het land. Jullie leden inschrijven is dan ook een eerste stap om een actieve rol op te nemen in deze beweging.

Ik zorg mee voor een financieel zelfstandige beweging

Vroeger betaalde elke jonge arbeider een deel van zijn loon als bijdrage, zodat de KAJ op een georganiseerde en professionele manier kon werken aan de gedroomde verandering en de noodzakelijke vorming en vriendschap. Zonder die bijdrage van elk lid was het toen en is het vandaag gewoon niet mogelijk om te bestaan.

Je inschrijven betekent dus in de eerste plaats een actieve verantwoordelijkheid opnemen in die beweging. Wat doe ik om die droom waar te maken? Wat doe ik om het leven in handen te nemen? Wat doe ik om te zorgen dat we er samen met de groep voor gaan?

Inschrijvingen

Opgepast, verantwoordelijken en kernleden: het lidgeld van je afdeling kan enkel nog via overschrijving betaald worden!

Wie kan lid worden?

Iedereen kan lid worden van KAJ. Om lid te worden moet je enkel:

 • Je inschrijven en het lidgeld betalen;
 • Actief meewerken aan de missie en visie van kaj.

Wat zijn de voordelen van lid te zijn?

Lid zijn van KAJ biedt niets dan voordelen:

 • Je mag jezelf lid noemen van dé jongerenbeweging KAJ.
 • De ingeschreven leden en kernleden zijn verzekerd voor lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand.
 • Je ontvangt het magazine 'up2date' van KAJ.
 • Je kan deelnemen aan allerlei KAJ-initiatieven.
 • Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en ook: meer subsidies van de gemeente.
 • Door je inschrijvingsgeld kan KAJ de plaatselijke afdelingen beter ondersteunen.
 • Je steunt KAJ’s in zowat 80 andere landen, want van je inschrijvingsgeld gaat 1 euro naar de internationale KAJ.
 • Op vertoon van je lidkaart krijg je in De Banier 10% korting op creatief materiaal en 15% korting op het Creamix assortiment.

Hoe kan je je afdeling inschrijven?

 • Stap 1: Vraag/Stuur een digitale ledenlijst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Stap 2: Op basis van deze ledenlijst maken we een factuur op. Deze wordt verstuurd naar de hoofdverantwoordelijke
 • Stap 3: Jullie betalen het factuur.
 • Stap 4: Van zodra we het lidgeld ontvangen hebben sturen we de lidkaarten, inschrijvingsbewijs, … op naar de hoofdverantwoordelijke. Vanaf dat moment zijn jullie leden verzekerd en ontvangen ze de up2date.

Let op!

Het is niet de bedoeling dat leden zich individueel inschrijven! Ben je lid en wil je je inschrijven? Stalk dan je favoriete kernlid op de volgende activiteit om je inschrijving in orde te brengen.

Problemen?

Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of contacteer het nationaal kantoor op 02/246.53.00

 

Noodsituaties

Als kernlid is het heel belangrijk dat je dit deeltje van de site eens grondig doorneemt. Maak er misschien zelfs een afdruk van. Het is belangrijk dat je weet wat je moet doen als er iets ernstigs gebeurt. De kans is klein dat er effectief iets gebeurt en hopelijk heb je het dus nooit nodig, maar een verbereid kajotter is er 20 waard.

Subsidies/financieel

Je eigen lokaal bouwen, is geen eenvoudige klus… Naast al het praktische werk komt ook het financiële plaatje om de hoek kijken. De spaarboek mag dan al mooi aangedikt zijn gedurende al die jaren, een lokaal (ver)bouwen is en blijkt dikwijls duurder dan het leek.

Maar daarom hoeft het zeker niet onmogelijk te zijn. Er zijn nog heel wat andere mogelijkheden om de (ver)bouw van een lokaal betaalbaar te houden/maken. Hierna volgt een kort overzicht van de mogelijkheden:

Subsidies

De eigen gemeente:

Heb je plannen om een eigen lokaal te (ver)bouwen, ga dan eerst even langs bij de jeugdconsulent en /of schepen van jeugd van je eigen gemeente. Als jeugdlokalen één van de prioriteiten is in het jeugdwerkbeleidsplan, dan kan hiervoor extra middelen vrijgemaakt worden. In vele gemeenten kan je, als jeugd- of jongerenvereniging een renteloze lening aanvragen. Hou hier wel goed in de gaten wat de voorwaarden van de overeenkomst allemaal inhouden.

Intercommunale, provinciebestuur en Vlaamse gemeenschap:

Bij de intercommunale kan je subsidies krijgen als je energiezuivere investering doet. Gebruik je het lokaal ook als repetitieruimte of als kamphuis dan kan je van het provinciebestuur subsidies krijgen. De Vlaamse gemeenschap reikt ook subsidies uit voor bepaalde investeringen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Naast al deze mogelijkheden zijn er nog heel wat organisaties die projectsubsidies geven. Zo heb je bijvoorbeeld Cera, de Koning Boudewijnstichting, … Hiervoor kijk je best eens op de site van deze organisaties.

Wil je echt alles te weten komen over alle mogelijkheden om subsidies te krijgen voor het (ver)bouwen van jullie KAJ-lokaal bekijk dan zeker de brochure van Locomotief.


Met je eigen KAJ-afdeling:

Er zijn heel wat mogelijkheden om met de eigen afdeling wat geld in het laatje te brengen of mensen te betrekken bij de bouwwerken. Je kan zelf al heel wat initiatief nemen, vraag wat handige leden om mee te helpen bij de werken, je kan ouders aanspreken om een helpende hand toe te steken. Ken je vakmensen in de buurt of jouw omgeving, aarzel dan niet om ze aan te spreken om bepaalde zaken voor hun rekening te nemen. Bekijk ook of in jullie omgeving misschien bedrijven zijn die materiaal kunnen leveren. Je kan zo soms heel wat geld besparen in de totale kostprijs.

Naast dat alles kan je natuurlijk ook kiezen om een financiële actie op poten te zetten. Dit kan gaan van een WC rollenverkoop over een wafelenbak tot een heus groot evenement. Het is aangeraden om eerst een begroting op te stellen. Op die manier weet je hoeveel geld je nodig hebt en waar het naar toe zal gaan. Dit is ook belangrijk voor eventuele sponsors. Je kan ze zo op een duidelijke manier uitleggen wat er met hun geld zal gebeuren.


Alles over overeenkomsten

Met je afdeling over een lokaal kunnen beschikken is al een fantastische zaak. Maar over een goede overeenkomst beschikken is nog beter. We zien heel vaak terugkomen dat afdelingen zelf niet goed weten of ze een overeenkomst hebben en wat daar nu juist allemaal mee bedoeld wordt.

We kunnen jullie niet genoeg op het hart drukken dat het hebben van een overeenkomst voor je lokaal heel belangrijk is!! Dan is het zowel voor de huurder (jullie dus) als de verhuurder duidelijk welke hun rechten en plichten zijn. Een goede overeenkomst waarvan iedereen op de hoogte is, kan al heel wat discussie en heen & weer gepraat vermijden. Maar wat is dat nu juist een goede overeenkomst?

Wat is een overeenkomst?

Een overeenkomst is een contract of een formele afspraak, waarin de wederzijdse verplichtingen tussen verschillende partijen (in dit geval dus de verhuurder en je KAJ-afdeling) worden opgesomd en officieel worden goedgekeurd. Deze afspraak is bindend, zodat de andere partij recht kan eisen bij niet naleven van het contract door één van de partijen.

Welke overeenkomsten worden vaak gebruikt?

Overeenkomsten zijn er in vele maten en vormen, zou je kunnen zeggen. Hieronder kan je een overzicht vinden van alle verschillende overeenkomsten. Het toont zowel de gelijkenissen als de verschillen die er zijn.

Meer uitleg en achtergrond over de verschillende overeenkomsten vind je op de website van Locomotief, een samenwerkingsverband tussen verschillende jeugdbewegingen en -organisaties.


Lokalenmap

Een lokaal is niet zomaar een berg stenen netjes op elkaar gestapeld met een dak ertussen. Zoals met alle andere zaken komt ook bij een lokaal heel wat papierwerk kijken. Al bijhouden is niet altijd even gemakkelijk. Daarom werd de lokalenmap in het leven geroepen.

Deze map moet jullie in staat stellen om alle documenten die te maken hebben met het beheer van je lokaal netjes en overzichtelijk bij te houden. De map is onderverdeeld in 5 verschillende rubrieken: overeenkomsten, vzw, veiligheid en attesten, terugkerende inkomsten en uitgaven en bouwgegevens. In elke rubriek kan je achter een aantal schutbladen de nodige documenten bewaren. Je treft in de verschillende rubrieken ook nog infobladen aan met heel wat bruikbare tips en mogelijke richtlijnen.

Ben je nog niet in het bezit van zo’n map of wil je er graag meer over weten dan kan je hier terecht: Lokalenmap.

Het lokaal, een tweede (t)huis

Het lokaal, een tweede (t)huis: enkele handige tips!

Een écht KAJ-lokaal moet de gasten aanspreken, het moet hun plaats zijn. Ze moeten er zichzelf kunnen zijn, zich kunnen uitleven en zich ook thuis voelen!

Een lokaal voor een -16 zal er dan ook anders uitzien dan een lokaal voor een +16 of +20 werking. Zorg er dus voor het lokaal aangepast is aan elke leeftijd.

Voldoende ruimte voorzien in het lokaal is een must. Een lokaal volgestouwd met materiaal en rommel is voor de gasten helemaal niet aangenaam om te komen. Ook voor activiteiten is het belangrijk dat je voldoende ruimte ter beschikking hebt.

Laat de gasten ook meewerken aan de inrichting van het lokaal, zo gaan ze zich er meer thuis voelen en met veel plezier afkomen!

PAS OP: indien je het lokaal huurt, vraag dan wel altijd aan de eigenaar of je mag schilderen en aanpassingen doen aan het lokaal. Zo kan je veel ongemakken vermijden!

Hierna volgen enkele handige tips om je lokaal in te richten zoals je zelf wil. En vergeet zeker niet dat iedereen, dus ook de leden, hierbij kunnen helpen.


Aan de binnenkant:

 • Verven: je lokaal regelmatig een nieuw kleurtje geven doet wonderen. Je kan verschillende technieken gebruiken, bv. graffiti, stempelen (met kurk, potjes, aardappelen, je handen, spons, …)
 • Tekeningen op de muur: Kopieer of print een leuke tekening (affiches, foto’s, het KAJ-logo,…) op een slide en projecteer het ontwerp op de muur zodat je de tekening handig kan overnemen.
 • Hang leuke foto’s op. Je kan zelf kaders knutselen of schilderen. Je kan foto’s van KAJ-activiteiten gebruiken of vragen aan je leden om enkele foto’s mee te brengen.
 • Combineer een aantal tips, bv. schilder een boot op de muur en in alle ramen hang je een foto van een lid.
 • Voorzie een plekje voor de verjaardagen; daar kan je dan foto’s hangen van de leden die in een bepaalde maand verjaren.
 • Een citatenmuur is steeds een voltreffer. Gekke uitspraken en pittige oneliners worden er genoteerd. Als er geen plaats meer is om te schrijven overschilder je het geheel en je kan meteen opnieuw beginnen. Je kan ook een muur schilderen met bordverf, zo kan je er gewoon met krijt op schrijven en uitvegen wat je niet aanstaat.
 • Hang CD’s aan de muur of het plafond. Met een spot of zonlicht geeft dit leuke effecten.
 • Hang kerstlampjes omhoog (denk eraan de stekker uit te trekken als je het lokaal verlaat).
 • Hang je affiches van je eigen fuif, eetdagen of van de jaarthema’s naast elkaar van de verschillende jaren.
 • Schilder het KAJ-logo op de ramen of muren.
 • Gordijnen kan je ook zelf maken, bv. batikken, leuke figuur op katoen verven, een collage naaien met oude kleren (KAJ T-shirten of verkleedmateriaal of verloren voorwerpen van het kamp,…).
 • Als je een groot lokaal hebt kan je ervoor zorgen dat je een gordijn hebt hangen om het bv. kleiner te maken voor een gespreksactiviteit of filmavond. Je kan ook houten panelen voorzien die je kan dichtklappen; zo heb je 2 lokalen.
 • Het handigst is als je materiaalplaats niet in je ‘grote’ ruimte is. Anders kan je er voor zorgen dat je kasten (als ze stevig zijn) en bakken op wieltjes zet. Zo kan je alles snel verplaatsen als je ruimte nodig hebt.
 • Geef de tafels en stoelen een likje verf. Als je genoeg stoelen hebt, kan iedereen zijn eigen stoel maken. En waarom alleen verf? Misschien kan je er een kussen aan vast maken. Je kan het kussen ook verven of zelf maken. Oude zetels steek je letterlijk in een nieuw kleedje door er zelfbeschilderde lakens overheen te draperen. Deze lakens kan je dan regelmatig vervangen.
 • Je kan een heel toffe muurkast maken met behulp van schoendozen met dezelfde hoogte. De dozen worden gestapeld met de bodems tegen de muur, waardoor je verschillende bergvakken krijgt. Je kan hier natuurlijk geen lood in leggen, maar geschilderd is dit al een mooi kunstwerkje.
 • Oude, beschilderde fruitkratten kunnen eveneens dienstdoen als tafeltjes, opbergkasten, …
 • Je kan je planken en schragen wegbergen door ze met kettingen aan het plafond op te hangen. Als je de tafel niet nodig hebt, haak je ze gewoon tegen het plafond in enkele haken. Ruimte gespaard en je hebt nog het plezante effect van een zwevende tafel.

Aan de buitenkant:

 • Geef je lokaal een uniek tintje of laat de leden tekeningen aanbrengen zodat jullie stekkie opvalt in de buurt.
 • Zorg dat men vanbuiten ziet dat het een KAJ-lokaal is, bv. maak in hout een plakkaat met KAJ en bevestig het tegen de muur, schilder ‘KAJ’ op de ramen, hang affiches van KAJ en zijn activiteiten aan de ramen, …
 • Hang, indien mogelijk, een KAJ vlag op buiten.
 • Hang een plakkaat met de openingsuren.
 • Zet een brievenbus aan je lokaal voor KAJ-post. Misschien best een stikker met ‘Geen reclame aub’. Anders gaat die brievenbus wel vol zitten.

Het rookverbod in jeugdlokalen

De wetgeving hierover is eigenlijk zo simpel als maar kan. Het is verboden om binnen te roken. Je mag dus enkel roken buiten het lokaal. Om in orde te zijn met de wetgeving neem je best volgende punten in acht:

 • Rokers moeten buiten roken. Asbakken laat je dus best niet in het lokaal staan, want indien iemand van de inspectiedienst dit opmerkt zal dit gelden als een overtreding (men veronderstelt dan immers dat er binnen gerookt wordt).
 • Volgens de wet moeten er aan de verschillende ingangen van het lokaal rookverbodstekens (doorsnede minimum 9 cm) opgehangen worden. Dit kunnen eenvoudige stickers zijn, hoofdbedoeling is om de gebruikers van de ruimte te informeren over het rookverbod.

Als er dus nog gerookt wordt in jullie lokaal dan wordt het hoog tijd om de afspraken hierover eens te herzien. Steunpunt Jeugd werkte over dit thema ook een folder uit die je hier kan terugvinden.

Verzekeringen en veiligheid van het lokaal

Verzekeringen

Brand-, storm- of waterschade aan je KAJ-lokaal (of de inboedel ervan) zijn niet gedekt door de KAJ-verzekering.

Je hebt je lokaal in bruikleen of je huurt het (van de gemeente, de parochie of privé):

Normaal gesproken moet je als huurder zelf het huurrisico bij brand verzekeren. Je moet in elk geval het gebouw verzekeren, en je kan ook de inboedel laten verzekeren (dat is niet verplicht, maar wel aan te raden als je dure spullen bewaart in je lokaal). Dit risico is niet gedekt via de KAJ-verzekering.

Nog wat andere tips

Je kan een briefje posten in de buurt van je initiatief om te melden dat je met je vereniging een initiatief organiseert. Je kan er ook de uren op vermelden + de contactgegevens van een verantwoordelijke voor als er klachten mochten zijn.

Na een groot evenement of initiatief is er vaak nogal wat geld in kas! Zorg dat je op voorhand duidelijke afspraken maakt over wie hoelang het geld bij houdt! Zorg dat dit niet algemeen geweten is om diefstal te vermijden.