De persoonlijke aanpak werkt!

Afdrukken

Heropstart KAJ Asse

KAJ AsseEr was eens …

Hallo, ik ben Elise, 17 jaar. Mijn ouders zijn gescheiden en ik woon deeltijds in Asse en deeltijds in Essene. Sinds september volg ik het 5e jaar Gezondheids- en Welzijnswetenschappen. Ik ben 3 jaar geleden in de KAJ van Asse gevraagd door een vriendin van op school en heb toen Mie, onze volwassen begeleider, leren kennen. We deden met de KAJ van Asse vooral projectjes zoals vogelhuisjes bouwen, deelnemen aan de Hopduvelfeesten, ... er was geen regelmatige werking met activiteiten. We deden weinig, ik was al vaak met het idee gekomen om een beetje beweging te maken met de groep. Er waren te weinig mensen en er werd weinig gedaan.

 

En nu …

Sinds ik gekozen heb naar het TSO over te schakelen, haal ik betere punten, heb ik meer tijd en voel ik me goed. Ik had dan het idee om jongeren uit te nodigen om mee activiteiten te doen, maar ik kon dat niet alleen. Ik heb me dan afgevraagd: Wie kan dat doen? Wie ken ik? Op school heb ik wat vriendinnen aangesproken waarvan ik dacht dat ze wel enthousiast zouden zijn voor het idee. Ik kreeg zo de twee zussen, Jore en Riet mee die dan ook nog Sigrid meebrachten naar de eerste vergadering.

 

Op school heb ik wat vriendinnen aangesproken waarvan ik dacht dat ze wel enthousiast zouden zijn voor het idee.

Hoe?

Mie is onze Volwassen Begeleider. Ze volgt KAJ Asse al jaren op en begeleidt ons nu in onze nieuwe werking. Ze heeft ons op de eerste vergaderingen wat meer uitleg gegeven over KAJ, Zien-Oordelen-Handelen, Vriendschap-Vorming-Actie, etc. Samen hebben we de eerste activiteit voorbereid: een kennismakingsavond.

KAJ Asse

Hoe hebben jullie jongeren op jullie eerste activiteit gekregen?

Het was moeilijk om jongeren aan te trekken omdat KAJ nog niet zo bekend is in Asse. Wij, de kern, hebben allemaal een 'levende lijst' gemaakt, een lijst met namen van jongeren die je in je omgeving kent die je zou kunnen aanspreken. We hebben 55 jongeren tussen 15 en 17 jaar persoonlijk aangesproken met de boodschap dat het een gezellig avondje kennismaken en samenzijn met vrienden ging zijn. Voor degenen die geïnteresseerd waren hebben we dan een Event op Facebook aangemaakt, één week op voorhand, voor alle praktische info. Uiteindelijk waren er 24 jongeren afgekomen!

Wat was jullie rol als kern op deze eerste activiteit?

Er waren verschillende jongeren van verschillende scholen. We hebben ervoor gezorgd dat ze met elkaar in contact kwamen en hebben met iedereen gepraat. We hebben de mensen wat samengebracht om elkaar te leren kennen. Als ik twee meisjes apart zag zitten, ben ik daarmee gaan praten. Ik wou eigenlijk graag met iedereen praten, het interesseerde me echt wie er allemaal afgekomen was, wie ze waren, wat ze deden, etc. Het was echt een leuke avond!

Hoe verliep het verder?

Op de volgende activiteit was er maar zeven man, maar toen hebben we eigenlijk enkel via Facebook gevraagd en minder persoonlijk, dat mogen we echt niet meer doen! Op de derde activiteit, een filmavond, was er wel weer 16 man. We hadden de mensen weer persoonlijk aangesproken en gemotiveerd om af te komen. Het was al een meer ontspannen avond, mensen voelden zich al meer op hun gemak, waren vlot tegen elkaar aan het spreken. Je kon dan ook al zien wie wel geïnteresseerd was om naar de KAJ te blijven komen. Deze mensen gaan we aanspreken om lid te worden.

 

We hadden de mensen weer persoonlijk aangesproken en gemotiveerd om af te komen.

 

Hoe zien jullie het volgende half jaar?

We willen een hechtere groep vormen, die regelmatig komt, samen plezier maken en samen dingen doen, ook buiten de KAJ. En in de zomervakantie een weekend organiseren. We zouden graag op weekend gaan, maakt niet uit met hoeveel, maar met mensen die graag naar de KAJ komen en er graag bij KAJ zijn.

Wat betekent KAJ voor jou?

KAJ betekent voor mij: plezier maken, het is leuk om naar hier te komen omdat je je goed voelt. Je hebt niet het gevoel dat je beoordeeld wordt, maar wel aanvaard wordt. Er is een leuke sfeer.

Als ik denk aan de KAJ denk ik aan: plezier, amuseren, goede, lieve, respecterende mensen. Ze denken dat de 'K' – christelijk, katholiek is en vinden dat dan raar omdat ik dat niet ben. Het maakt niet uit hoe of wie je bent of in wat gelooft. Waarden als respect, vriendelijk en lief zijn niet enkel christelijk, het zijn waarden die iedereen zou moeten hebben.

Wat is je droom voor KAJ Asse?

Een groep maken zoals bij KAJ Bornem. Daar leek het een groep die echt hecht is, vrienden zijn geworden, met jongeren die je normaal niet zou kennen, plezier maken en waar je bij terecht kan – zoals Hoe is't?-doen.

We willen graag samen op weekend of op kamp met Bornem, het lukte niet voor deze zomer, maar we zien dat idee wel goed zitten. Omdat je dan kan zien hoe dat een groep kan zijn en welke activiteiten zij doen, inspiratie opdoen en nieuwe mensen leren kennen.

Het zou ook goed zijn moesten we met de nieuwe kern kunnen deelnemen aan de animatorcursus in de paasvakantie. Zo kunnen we ook KAJ beter leren en kennen.