Uitbouw KAJ Malem

Afdrukken

KAJ Malem In regio Gent-Eeklo leefde al een tijdje het idee om in de Gentse wijk Malem met een KAJ-afdeling te starten. Jeffrey (oud-kernlid van KAJ Lembeke) en Thomas (vrijgestelde) besloten om de daad bij het woord te voegen en aan de slag te gaan. Er werden een heleboel jonge gasten aangesproken, gewoon op straat én door middel van huisbezoeken. Een eerste bijeenkomst viel in het water, maar uiteindelijk werd toch een vaste groep jongeren bereikt. Zij nemen nu zelf het heft in handen en bepalen wat er in de nieuwe afdeling gebeurt. Hieronder kunnen jullie het verhaal lezen van Katrijn en Sara, twee van de kernleden van de kersverse KAJ-spruit.

KAJ: "Katrijn en Sara kunnen jullie je kort even voorstellen?"

"Ik ben Katrijn De Vos en ben 16 jaar jong. Ik woon nu ongeveer vijf jaar hier in Malem en studeer Humane Wetenschappen aan het Atheneum Wispelberg in Gent. Echte hobby's (waarin ik veel tijd steek) heb ik niet, maar na school ben ik altijd wel te vinden voor een spelletje basketbal en op zaterdag of zondag ga ik uiteraard naar de KAJ."

"Mijn naam is Sara Tausic en ik ben 15 jaar. Ik woon ook al, net als Katrijn, zo'n vijf jaar in de wijk Malem. Ik sport graag, ga een drietal keer per week lopen en ook bijna wekelijks zwemmen. Op school volg ik de richting Sociale en Technische Wetenschappen aan het Lyceum Gent."

KAJ: "Hoe zijn jullie bij KAJ terechtgekomen?"

Katrijn: "Een vriend van mij was gevraagd om eens af te komen naar een activiteit van KAJ Malem en vroeg of ik geen zin had om mee te komen. Ik zag dat wel zitten, want anders zat ik toch maar thuis op zaterdagnamiddag. Het beviel mij onmiddellijk: ik heb ook al een activiteit in elkaar gestoken en zo ben ik blijven komen."

Sara: "Mijn buurmeisje vertelde dat enkele gasten iets wilden doen voor de jongeren in Malem. Het idee sprak me wel aan en zo ben ik naar de eerste vergadering gegaan. Ik ben er naartoe gegaan aangezien ik toch niet zoveel te doen had op zaterdag en het wel tof vond dat er iets gebeurde voor jongeren in de wijk. Ondertussen heb ik zelf al enkele activiteiten georganiseerd."

KAJ: "Wat willen jullie zoal doen voor de jongeren in de wijk?"

KatrijnSara & Katrijn: "We willen wekelijks, meestal op zaterdagnamiddag en soms op zondagnamiddag, activiteiten organiseren voor jongeren uit de buurt. We willen ons vooral samen amuseren en zorgen dat er meer contact is tussen de jongeren uit Malem. Het is wel super om nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken. Dit gebeurt op een leuke en spontane manier door de georganiseerde activiteiten. Zo deden we al een fotozoektocht doorheen de wijk, waterspelen, allerlei soorten pleinspelen en groepsvorming. Het is ook tof om elkaar beter te leren kennen.

Zo zie je waarin mensen goed zijn of waarmee ze het soms moeilijk hebben, dan kunnen we elkaar daarin steunen.

We plannen ook om samen op weekend te gaan met de hele bende."

KAJ: "Voor wie willen jullie al die activiteiten organiseren?"

SaraKatrijn & Sara: "Nu zijn het vooral vrienden van ons die naar KAJ komen. We zijn zelf ook aangesproken door vrienden of buren. We hebben ook onze vrienden en klasgenoten aangesproken om te komen. Nu zijn we wekelijks met zo'n tien à twaalf mensen. Het zou wel tof zijn, mochten er nog meer jongeren komen. We willen vooral jongeren uit onze wijk bij de KAJ betrekken, al is iedereen natuurlijk welkom bij ons. We zijn zeker van plan om nog meer mensen te vragen, zo kan iedere jonge gast uit de wijk zich met KAJ amuseren en nieuwe vrienden maken."

KAJ: "Hoe willen jullie die jongeren bereiken?"

"We vragen mensen erbij die we kennen van in de wijk of van op school of gewoon vrienden van ons. Verder hebben we ook een groep op Facebook waar iedereen ons terug kan vinden. We vertellen over KAJ tegen iedereen die we tegenkomen, maar daar willen we het niet bij laten. We zien nog veel jongeren in Malem rondlopen die niet naar KAJ komen. Ook hen willen we erbij betrekken, zo willen we ze aanspreken op straat en vragen of ze het niet zien zitten om naar KAJ te komen.

We willen de jongeren van de wijk aanspreken op straat."

KAJ: "Waarom is het goed dat er een KAJ-afdeling is in Malem?"

"Er zijn hier veel jongeren in de buurt en de meeste kennen elkaar niet, zo kenden wij elkaar ook niet voordat we naar KAJ kwamen. De jongeren komen niet buiten of ze kennen er elkaar niet. Velen vervelen zich en hangen dan wat rond op de pleintjes of blijven gewoon thuis. Met KAJ willen we daar verandering in brengen, we beschouwen KAJ als een plaats waar we vrienden kunnen maken, samen kunnen zijn en ons kunnen amuseren. Het is een toffe manier om mensen te leren kennen, uit je kot te komen en de buurt beter te leren kennen.

Met KAJ kunnen we ons ook op een nuttige manier bezighouden en iets betekenen voor elkaar en andere jongeren."

KAJ: "Dat klinkt super, wat betekent KAJ voor jullie?"

"Alhoewel we nog geen lokaal hebben, is KAJ voor ons als een tweede thuis. We hoeven niet thuis te zitten en ons te vervelen. We hebben al vele nieuwe mensen leren kennen door KAJ en vrienden op een andere manier leren kennen. KAJ betekent natuurlijk ook ons samen kunnen ontspannen en plezier maken, maar bovenal staat de vriendschap centraal."

KAJ: "Bedankt voor deze mooie woorden en nog veel succes verder met KAJ Malem!"