Die foto's zijn een mooi bewijs van onze vriendschap

Afdrukken

Meisjeswerking KAmeleJon Roeselare

Achtergrond

We hebben reeds een behoorlijk traject afgelegd bij de uitbouw van de meisjeswerking in KAmeleJon. We startten namelijk al in 2013. De werking ontstond toen, omdat er steeds meer meisjes de weg vonden naar KAmeleJon. Die meisjes voelden zich echter niet altijd even goed in de onthaalwerking en/of bij de jongens. Deze signalen zorgden er voor dat we beslisten om een aparte meisjeswerking te organiseren.

De werking is continu in beweging. Zo zijn er momenteel een aantal nieuwe, sterke sleutelfiguren die we bij ieder aspect van de werking actief betrekken. Deze meiden zijn vlot in de omgang, oprecht geïnteresseerd in hoe het gaat met de andere meisjes, kunnen leuke activiteiten bedenken, kunnen activiteiten mee begeleiden... Bovendien staan ze stevig in hun schoenen. Ze horen verhalen waarbij vrouwen en de belangen van vrouwen naar de achtergrond geschoven worden, daarbij ervaren ze een sterk onrechtvaardigheidsgevoel. Binnen onze meisjeswerking willen we meer doen dan enkel ontspannende activiteiten. We willen ook durven dromen over wat de ideale situatie is als vrouw ten opzichte van ouders, van broers, van vriendjes. We willen aan persoonlijke en maatschappelijke verandering werken en daarbij zullen deze meisjes ongetwijfeld een belangrijke rol spelen.

Activiteit: fotoshoot

Op 25 mei was er opnieuw een activiteit: een heuse make-over en professionele fotoshoot. We kozen hiervoor, omdat we merkten dat de meisjes behoefte hebben aan activiteiten die speciaal en flashy zijn. Daarnaast ligt deze activiteit duidelijk in het verlengde van hun interesses en hobby's, de gsm's van de meisjes lopen namelijk over van de selfies. Bovendien is dit een activiteit waarbij de jongeren zelf al doende en actief zijn, zo hadden heel wat van de meisjes zelf ook make-up meegebracht.

Het werd uiteindelijk een gezellige bedoening met hapjes, drankjes en vooral heel veel girly spulletjes zoals nagellak, make-up en krultangen. In het eerste deel van de activiteit konden de meisjes zich (laten) opmaken, hun haar konden (laten) stijlen en ze konden in een geïmproviseerde chill-out room relaxen en op de Wii spelen. Het tweede luik van de namiddag, voor heel wat van de meisjes de kers op de taart, was de professionele fotoshoot. Beelden zeggen hier meer dan woorden, het resultaat kan je hier bewonderen.

Het werd een onvergetelijke activiteit voor maar liefst 26 meisjes. Trouwe leden waren aanwezig, maar ze waren niet alleen. Er waren namelijk ook een heel aantal nieuwe gezichten. Werving aan de schoolpoorten en het enthousiasme van andere leden trokken hen mee naar de werking.

Enkele reacties van de meisjes die deelnamen aan de activiteit:

“Ik vind dat meisjes op hun best zijn als ze opgemaakt zijn. Hun haren mooi gekruld, hun gezicht opgemaakt. Je verzorgen hoort bij vrouw zijn binnen onze cultuur.”

“Make-up geeft mij zelfvertrouwen. Op dagen waarbij mijn huid niet egaal is en ik een puistje of wallen heb, kan ik mijn zelfvertrouwen opkrikken. Je kunt dingen waar je niet blij mee bent camoufleren en zaken die je mooi vindt aan jezelf benadrukken.”

“Op deze manier hebben we leuke foto's samen die bovendien van goede kwaliteit zijn. Op ons eentje hebben wij nooit de mogelijkheid om een fotoshoot te doen. Die foto's zijn voor mij bovendien een mooi bewijs van onze vriendschap. De mooiste foto wordt zonder enige twijfel mijn nieuwe profielfoto op Facebook.”

“Ik heb niet altijd de mogelijkheid om mij op te maken met felle kleuren. In onze cultuur hoor je niet op te vallen, maar bescheiden te zijn en dat doe je niet bepaald met blauwe oogschaduw. Door dat ik naar deze activiteit kom kan ik met make-up experimenteren.”

Tijdens deze activiteit deden we zoveel als mogelijk beroep op het geweldige talent binnen de groep: Zhaneta en Ida sloofden zich uit om ieder meisje mooi op te maken, Estelle stijlde, krulde en vlechtte er op los. Ze voelden zich goed in hun rol, enerzijds omdat ze het geweldig vinden om de meisjes een goed gevoel te geven en hen te zien transformeren in vavavoom ladies vol zelfvertrouwen. Anderzijds hebben ze het gevoel dat make-up en haartooi hun ding is en bovenal hun talent waarin ze uitblinken. Ze kregen heel veel positieve en lovende feedback van de meisjes. Sommigen vroegen zelfs of ze professionals waren en ingehuurd waren voor de activiteit. Dit betekende natuurlijk een grote boost voor hun zelfvertrouwen!

Deze activiteit bestond echter uit meer dan enkel make-up, nagellak en foto's nemen. De meisjes spraken namelijk ook open over hoe jongens en mannen zich gedragen ten opzichte van meisjes en vrouwen. Enkele meisjes vertelden over relaties die ze hadden met jongens die hun, traag maar zeker, iedere vrijheid ontnamen en tegelijkertijd zichzelf niks ontzegden. Zo is er een meisje die bepaalde kledingstukken niet mocht dragen vanwege te doorschijnend of te strak 'plakkend', ook al had ze daar zelf hard voor gewerkt. Hij schold haar uit als ze die kledij toch aantrok, als ze het aandurfde om een jongen in haar school aan te spreken of als ze chatte met jongens op Facebook. Ze vertelde over hoe ze zich nu veel gelukkiger voelt en nooit meer in die valkuil wil trappen.

De meisjes vertelden ook over hoe ze zich niet altijd veilig voelen als ze alleen of in kleine groepjes op stap zijn. Ze hebben vaak het gevoel dat mannen hen nakijken op straat. Ze wandelen sneller, trekken hun blouse dicht en vermijden oogcontact als ze groepjes mannen voorbij lopen. Het wordt soms zo erg dat meisjes zich niet meer veilig voelen in hun eigen buurt.

Stefanie: Ik woon in de stationsbuurt van Roeselare. Ik wandel na mijn werk niet graag alleen door de buurt 's avonds laat of als het donker is. Een eind geleden werd ik namelijk gevolgd door een enge man. Ik werd bang, maar ik heb toen heel luid geroepen dat hij weg moest gaan, omdat ik anders de politie zou bellen. Gelukkig ging hij toen weg, maar sindsdien voel ik mij echt niet meer op mijn gemak. Als ik de late shift heb gehad, wandel ik niet naar huis, maar neem ik de auto. Ook al duurt het langer om met de auto thuis te geraken.

Jolien: Ik verveelde mij en besloot om een wandeling te maken. Een jongen sprak mij aan, ik kende hem van Facebook. Hij had mij al enkele keren aangesproken op chat, hij vroeg vaak wanneer ik in de buurt was aangezien hij wou afspreken met mij. Ik wandelde verder, maar merkte al snel dat hij mij volgde. Ik was toen 13 hij 23, ik heb natuurlijk geen interesse in hem. Ik begon schrik te krijgen, ik wandelde snel naar het huis van een vriendin. Ik wou niet dat hij zou weten waar mijn huis is. Hij bleef een eindje wachten buiten. Pas toen hij weg was, durfde ik verder wandelen naar mijn eigen huis.

Plannen zomervakantie

In de zomervakantie organiseren we iedere week (idealiter op dinsdag) een meisjesactiviteit. Tijdens de ramadanperiode plannen we onder andere een film. Verder staan er nog een picknick en een uitstap naar een openluchtzwembad op de planning. De zomerperiode is ten slotte ook een mooie gelegenheid om aan werving te doen in de buurt, dit is een kans die we niet laten liggen. De sleutelfiguren betrekken we bij het organiseren en begeleiden van deze activiteiten en uitbouw.