There's another newbie in town

Startactiviteit KAJ Nieuwe Stad – Oostende

The newbie is geboren in de Nieuwe Stad te Oostende. Bino, Abdi, Anthony, Jason en Natnael van de kerngroep hadden het idee om een nieuwe afdeling op te richten in hun wijk. Het zijn stuk voor stuk gemotiveerde gasten die een doel voor ogen hebben. Ze willen in hun wijk “Nieuwe Stad” iets brengen dat er nog niet is. Een werking gericht naar jongeren. Een werking waar de jongeren activiteiten kunnen doen, kunnen chillen, maar vooral waar ze terecht kunnen met al vragen, problemen,...

Bino: We vinden dat er teveel gedaan wordt voor de ouderen en om de stad een goed imago te geven. Recent werden in de stad kunstwerken geplaatst. Maar de jongeren in de verschillende wijken worden vergeten. Dat vinden wij zeer jammer en daarom schieten wij zelf in actie.

Anthony: Wij willen weer leven in Oostende brengen! Jongeren moeten weten dat wij initiatief nemen om ze dichter bij elkaar te brengen. Het moet hen aanmoedigen om ons te vergezellen in ons verhaal.

De sfeer zat er goed in en de motivatie om een nieuwe afdeling op te starten groeide met de minuut.

Die foto's zijn een mooi bewijs van onze vriendschap

Meisjeswerking KAmeleJon Roeselare

Achtergrond

We hebben reeds een behoorlijk traject afgelegd bij de uitbouw van de meisjeswerking in KAmeleJon. We startten namelijk al in 2013. De werking ontstond toen, omdat er steeds meer meisjes de weg vonden naar KAmeleJon. Die meisjes voelden zich echter niet altijd even goed in de onthaalwerking en/of bij de jongens. Deze signalen zorgden er voor dat we beslisten om een aparte meisjeswerking te organiseren.

De werking is continu in beweging. Zo zijn er momenteel een aantal nieuwe, sterke sleutelfiguren die we bij ieder aspect van de werking actief betrekken. Deze meiden zijn vlot in de omgang, oprecht geïnteresseerd in hoe het gaat met de andere meisjes, kunnen leuke activiteiten bedenken, kunnen activiteiten mee begeleiden... Bovendien staan ze stevig in hun schoenen. Ze horen verhalen waarbij vrouwen en de belangen van vrouwen naar de achtergrond geschoven worden, daarbij ervaren ze een sterk onrechtvaardigheidsgevoel. Binnen onze meisjeswerking willen we meer doen dan enkel ontspannende activiteiten. We willen ook durven dromen over wat de ideale situatie is als vrouw ten opzichte van ouders, van broers, van vriendjes. We willen aan persoonlijke en maatschappelijke verandering werken en daarbij zullen deze meisjes ongetwijfeld een belangrijke rol spelen.

De persoonlijke aanpak werkt!

Heropstart KAJ Asse

KAJ AsseEr was eens …

Hallo, ik ben Elise, 17 jaar. Mijn ouders zijn gescheiden en ik woon deeltijds in Asse en deeltijds in Essene. Sinds september volg ik het 5e jaar Gezondheids- en Welzijnswetenschappen. Ik ben 3 jaar geleden in de KAJ van Asse gevraagd door een vriendin van op school en heb toen Mie, onze volwassen begeleider, leren kennen. We deden met de KAJ van Asse vooral projectjes zoals vogelhuisjes bouwen, deelnemen aan de Hopduvelfeesten, ... er was geen regelmatige werking met activiteiten. We deden weinig, ik was al vaak met het idee gekomen om een beetje beweging te maken met de groep. Er waren te weinig mensen en er werd weinig gedaan.

 

KAJ Asse neemt herstart

KAJ Asse

ASSE - Een jongerenbeweging moet zichzelf regelmatig heruitvinden. Dat geldt ook voor de KAJ van Asse. Onlangs vond de eerste samenkomst plaats met een twintigtal jonge Assenaren van vijftien tot zeventien jaar, die hun weg vonden naar de Parkhoek in het Waalborrepark. Ook de komende weken staan activiteiten op het programma. Meer info bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. rds

Het is mogelijk!

We zijn onder de indruk van KAJ Eindhout, een afdeling met 63 ingeschreven leden! Het toont ons allen dat het mogelijk is! Ellen Voet, één van de 10 kernleden van de Eindertse Jongeren, vertelt.

Hoe ziet jullie ledenwerving eruit?

Eindertse JongerenIn Eindhout zijn er geen middelbare scholen. Na de lagere school verspreidt iedereen zich naar verschillende middelbare scholen in de buurt. Het lukte niet om die losse individuen te overtuigen om naar de KAJ te komen. Dus verlaagden wij de leeftijdsgrens naar het 6e leerjaar. Dan zitten ze nog allemaal samen in de klas en zien ze meteen wie er nog allemaal gaat zijn.

KAJ Sint-Pieters is een feit!

KAJ Sint-PietersEen nieuwe KAJ is er niet zomaar natuurlijk. Begin september 2012 ging ik op uitbouw in Sint-Pieters, Brugge. Deze plaats was gekozen op basis van een vooronderzoek.

Eenmaal ik Sint-Pieters gevonden had, vond ik vrij snel een bordje waarop “Tempelhof” stond, een plaats met sporthal, voetbalvelden, skatepark en speelplein. Daar moesten wel jongeren zitten. En ja, er waren jonge gasten. Heel veel eigenlijk. Er was een hele bende jongeren die aan het voetballen was en een andere groep snelde het aanpalende bosje in.

Uitbouw KAJ Malem

KAJ Malem In regio Gent-Eeklo leefde al een tijdje het idee om in de Gentse wijk Malem met een KAJ-afdeling te starten. Jeffrey (oud-kernlid van KAJ Lembeke) en Thomas (vrijgestelde) besloten om de daad bij het woord te voegen en aan de slag te gaan. Er werden een heleboel jonge gasten aangesproken, gewoon op straat én door middel van huisbezoeken. Een eerste bijeenkomst viel in het water, maar uiteindelijk werd toch een vaste groep jongeren bereikt. Zij nemen nu zelf het heft in handen en bepalen wat er in de nieuwe afdeling gebeurt. Hieronder kunnen jullie het verhaal lezen van Katrijn en Sara, twee van de kernleden van de kersverse KAJ-spruit.

Heropstart KAJ Pamel: klein, maar fijn!

KAJ PamelIn Vlaams-Brabant ligt er een klein dorpje: Pamel. In de gemeente Roosdaal, waar Pamel een deelgemeente van is, zijn er jeugd- en jongerenbewegingen in overvloed, maar geen enkele heeft een sterker verleden dan de KAJ. KAJ Pamel heeft een moeilijke periode gekend. Ze is zelfs een jaar verdwenen uit het dorp. De vorige kernleden zijn ermee gestopt. Door invloed van de leden van KAJ Pamel, zijn enkele volwassen begeleiders op zoek gegaan naar nieuw bloed. Björn en Emilie zijn deur aan deur op zoek gegaan naar nieuwe kernleden. Ze hebben heel Roosdaal doorkruist om de KAJ nieuw leven in te kunnen blazen. Anthony en Jeremy, 2 oud-leden van de KAJ, gingen mee met hen op zoektocht.

Op uitbouw in Oostende // vooronderzoek

De cijfergegevens

Het eerste wat ik wou en zou weten toen in aan mijn uitbouwavontuur in Oostende begon, was hoeveel jongeren er in elke wijk leven. Deze cijfers haalde ik uit het bevolkingsregister en van de Jeugddienst. De resultaten waren duidelijk voor mij:

  • Opex: 6.029 inwoners, waarvan 2.083 jongeren (van deze 2.083 jongeren is 20% 12-16 jaar, 20% 16-20 jaar),
  • Nieuwe Stad: 1.024 inwoners, waarvan 432 jongeren (van deze 432 jongeren is 23% 12-16 jaar, 40% 16-20 jaar),
  • Vogeltjeswijk: 917 inwoners, waarvan 289 jongeren (van deze 289 jongeren is 24% 12-16 jaar, 30% 16-20 jaar).

Ik koos voor Nieuwe Stad en Opex. In Nieuwe Stad zag ik een grote kans om jongeren te ontmoeten. Bij elk huis waar ik zou gaan aankloppen, kon ik zeker één jongere vinden. Ik moest niet ver stappen of het ver zoeken. Ik had daar een enorme 'jongerenvangst'. In Opex had ik ook een hele grote kans, want aan elke bel dat ik zou trekken, zou er om de 3 huizen een jongere de deur openen.