KAJ strijdt voor gratis onderwijs in Vilvoorde

Afdrukken

Gratis onderwijs voor iedereen tot het einde van de leerplicht, zo staat het toch in de Grondwet. Jammer genoeg is het in de realiteit helemaal anders. En de analyse die KAJ heeft gemaakt aan de hand van verhalen en feiten van jongeren bevestigt dit.Op 17 mei gingen we de strijd tegen schoolkosten aan in Vilvoorde. Een dag waar we een duidelijk signaal gaven aan alle leerlingen die in de middelbare school zitten om te zeggen dat ze er niet alleen voor staan dat  de schoolkosten onrechtvaardig zijn.

Gratis onderwijs om te investeren in de toekomst

Jongeren, ouders, organisaties en Schepenen uit Vilvoorde waren uitgenodigd en waren ook aanwezig. Collette Victor van Welzijnszorg, Moad El Boudaati schepen voor Jeugd, Fatima Lamarti Schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen en Sander Barrez, gemeenteraadslid kwamen luisteren naar onze boodschap.
«Hoge schoolkosten» is een thema dat de laatste weken vaak terug kwam in verschillende media. Ook andere organisaties zoals ‘Samen tegen armoede’ en ‘Samen Tegen Onbetaalde Schoolfacturen’ zijn bezig met dit thema, KAJ kan hierbij aanvullen door het perspectief van de jongeren in deze discussie te brengen. En het is noodzakelijk om met vereende krachten te vechten want het is een feit dat alles duurder wordt in België en daarbij hoort ook het onderwijs.

Vele jongeren in KAJ en daarbuiten kiezen voor een een praktijkrichting in TSO of BSO, maar dit zijn soms net de duurste richtingen. Maar moet je daarom je droom opgeven? Geen diploma behalen, beperkt enorm je kansen op de arbeidsmarkt. Maar dit is jammer genoeg niet vanzelfsprekend. Hoe moet gezin een richting betalen die jaarlijks bijna 1000 euro kost? Of je nu arm of rijker bent, school is duur als je weet dat ieder kind recht heeft op gratis onderwijs. Daarom blijven we met KAJ hiervoor vechten.
En daarom doen we deze actie, om jongeren een stem te geven. Om beleidsmakers eraan te herinneren dat school gratis zou moeten zijn, dat zij moeten investeren in onderwijs, in de toekomst van onze samenleving. En om directies onder druk te zetten. Want het zijn uiteindelijk de scholen zelf die mogen beslissen waar ze hun geld insteken en hoeveel ze jongeren laten betalen.

Op 17 mei stonden we centraal op het Bolwerkplein met een grote attractie. Samen met kinderen, jongeren en volwassenen konden we per 4 op een springkasteel gaan en een spel spelen. Het springkasteel was een competitieve ‘swingball’. Een leuke manier om actief te zijn en toch iets bij te leren. Daarnaast konden jongeren of tieners ook gewoon komen praten met de ons. Aangezien er kermis was in Vilvoorde was het interessant om daar de jongeren actief te gaan opzoeken en ze zo mee te nemen naar de bekendmaking.

Het waren hele verrijkende gesprekken voor zowel de jongeren als voor ons. We hebben veel jongeren bereikt op onze bekendmaking en die deden we nadenken over het concept van gratis onderwijs. Vele jongeren vonden het een goed initiatief en bleven langer staan om te luisteren naar wat we te zeggen hadden.
Jongeren en ouders gaven hun mening en schreven hun ideeën op, om dan in de juiste doos te steken. Dit was een leuke en ludieke manier om een gesprek aan te gaan met iedereen die langskwam. En zo hebben we iets in handen om verder mee aan de slag te gaan.

We stonden versteld van de bedragen die sommige leerlingen moeten betalen aan de school. De leerlingen waren langs hun kant ook verbaasd dat er in de grondwet staat dat ze recht hebben op gratis onderwijs. Het waren mooie gesprekken die voor iedereen een meerwaarde betekenden.

Wat vertelden jongeren ons?

De dag eindigde in schoonheid. Ook de ouders waren enthousiast om ook hun mening te geven over de schoolkosten en het concept van gratis onderwijs. Niet enkel mama’s maar ook papa’s hebben we ontmoet.

Na deze fantastische en leerrijke dag waren we blij om moe, met een vol hoofd, maar met een voldaan gevoel naar huis te kunnen gaan.

Tot op de volgende actie!