Gratis onderwijs voor iedereen!

Afdrukken

KAJ strijdt voor een waardig onderwijs en voor meer gelijke kansen op school. Dat deze strijd nodig is is al bewezen uit de vele initiatieven die verschillende organisaties opzetten zoals bijvoorbeeld het project Samen Tegen Onbetaalde Schoolfacturen.

Wie in kansarmoede opgroeit of thuis geen Nederlands spreekt heeft minder kansen om het secundair onderwijs met een diploma te verlaten. Wie het financieel niet breed heeft droomt maar beter niet om kok te worden. Als je als ouder drie kinderen hebt die in een praktijkrichting zitten betaal je je blauw aan facturen.

We hebben de laatste twee jaar jongeren in Vilvoorde bevraagd over hun schoolfacturen. Vele jongeren vertelden dat ze niet eens weten waarvoor ze zoveel betalen. Andere jongeren doen in het weekend jobjes om hun eigen schoolboeken te kunnen betalen. 100 leerlingen uit Vilvoordse scholen handtekenden onze petitie.

De conclusie uit ons onderzoek is dat jongeren in het secundair onderwijs, en specifiek uit de richtingen TSO en BSO, hun schoolfacturen te duur vinden. Wij vinden dat er alternatieven nodig zijn zoals een maximumfactuur, herbruikbaar materiaal, cursussen op kosten van de school, mogelijkheid tot uitlenen van materiaal en kledij,...

School zou dus een plek moeten zijn waar iedereen gelijk is en gelijke kansen krijgt. Een plek waar een kind zich goed kan voelen en waar hij graag bijleert.

800 euro vind ik veel, ik weet niet eens waarom ik zoveel moet betalen.

M., 17j

Daarom plannen we op vrijdag 17 mei 2019 een ‘open mic’ in Vilvoorde over het thema «school is te duur». Op deze symbolische actie worden jongeren en hun ouders uitgenodigd om hierover in dialoog te gaan met andere organisaties en beleidsmakers, en hun visie en standpunten te brengen, in de ‘speakercorner’. We zorgen voor een visuele voorstelling van de problematiek door middel van een interactief spel opdat iedereen de realiteit kan ervaren.

We willen u graag uitnodigen om dit thema samen met ons en andere organisaties nog meer in de aandacht te brengen. U bent een belangrijke actor in deze realiteit en uw steun betekent veel voor ons.

symbolische actie met aansluitend persmoment

Wanneer? Vrijdag 17 mei 2019 (15 uur - Persmoment 16 uur)

Waar? Bolwerkplein te Vilvoorde (aan CC Bolwerk)

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0472/26.75.08 – 02/246.53.00