Wij moeten onze piercings uitdoen, de directeur niet?

Regionale activiteit Gent-Eeklo

De eerste regionale activiteit rond het thema school Gent-Eeklo deden we tijdens ons jaarlijkse regioweekend. Op die manier zochten we een ideale mix tussen ontspanning en inhoud. We starten met een ludieke activiteit, onze directeur Nick en directrice Marte verwelkomen ons in hun school. De lessen zijn hier in ieder geval wel plezant, maar veel bijleren doen we niet. Bovendien zijn de leerkrachten overdreven streng, de regels soms zelfs absurd en niet iedereen gelijk voor de wet: Leerlingen moeten hun piercings uitdoen, maar de directeur niet? De frustratie stijgt bij sommigen per lesuur. Gelukkig is de realiteit een stuk rooskleuriger... Of toch niet helemaal? Tijdens de nabespreking blijkt duidelijk dat heel wat jongeren negatieve ervaringen hebben op school. Er kwamen veel verschillende uitspraken van veel verschillende jongeren, waardoor we een mooi geheel kregen van ervaringen waar we in toekomst veel mee kunnen doen.

Tijdens het voetbaltornooi spraken Ruben en Lien Kajotters aan met enkele gerichte vragen: Als jij één dag directeur was van je school, wat zou jij dan veranderen? De antwoorden waren soms inspirerend, maar vooral zeer grappig. Een interview met zes tegelijk loopt makkelijk uit de hand, maar levert wel schitterende beelden en interactie op. En we hebben veel mensen aan het denken gezet.

Verder zijn we ook naar krick geweest. Daar hebben we allerlei filmpjes gemaakt waarbij Kajotters van verschillende afdelingen hun mening kwijt konden over hun ervaringen op school. Daarna kon iedereen hun stem geven bij verschillende uitspraken omtrent de schoolregels die iedereen kent. Een schoolregel luidde als volgt: piercings zijn niet toegelaten, ook niet met een doorzichtig staafje. Deze regel werd slecht opgenomen door de meesten, iedereen was er mee eens dat je uiterlijk niets veranderde aan de manier hoe je oplet of studeert.

Op onze volgende activiteit willen we wel een stapje verder gaan. We willen een toffe activiteit, maar waar we ook wel iets doen met de dingen die we al te weten gekomen zijn. Hiermee willen we wat meer concrete resultaten verkrijgen. Het thema school is in volle gang en op goede weg. Als we allemaal samenwerken, kan dit zeer mooie en bruikbare resultaten opleveren.

Wij hebben in ieder geval geleerd om bestaande activiteiten te versterken door de het thema school erin te verwerken.

Plaats reactie