Lancering zwartboek36.500 werkzoekenden, waarvan 7.000 jongeren, tegenover 4.000 openstaande vacatures voor vaste jobs, 400 vacatures voor tijdelijk werk en 1.500 interimjobs. Dat is de situatie in Antwerpen vandaag. De helft van de vacatures op de VDAB-website zijn via interim. Ondanks dat duidelijke bewijs dat er te weinig werk is, blijven aan de toog of de koffietafel hardnekkige vooroordelen algemeen aanvaard: Jongeren willen niet meer werken, ze zijn lui, te kieskeurig, en de grootste dooddoener: Wie wil werken vindt werk want er is werk genoeg voor iedereen. Het is duidelijk dat wie dit zegt, de realiteit niet kent. Hoog tijd om eens te tonen wat wij in de zoektocht naar een goeie job allemaal meemaken, dachten Laura, Stefan, Hamza, Marlon, Joachim, Morad, Nicky, Ywan, David en Mohammed uit Antwerpen. We luisteren naar het relaas van hun eerste lokale bekendmaking.

Hoe zit dat nu eigenlijk in de praktijk, een goeie job zoeken? Om daar een correct beeld van te schetsen, lanceerden wij op woensdag 2 oktober een korte docufilm waarin wij ons verhaal vertelden over onze zoektocht naar werk, o.m. via interim. In deze film toonden we met zelf meegemaakte voorbeelden aan dat beloofde jobs niet doorgaan, dat er valse vacatures aan de etalageramen prijken, dat “optie vast” gezegd wordt, maar er geen vast contract komt, enzovoort.

Ik werk al tien maanden met dagcontracten bij Carrefour”, vertelt Laura in haar getuigenis, “de feestdagen worden niet uitbetaald, ik weet mijn uren pas zes dagen op voorhand, soms krijg ik maar 28 uren werk, het aantal werkuren verschilt van week tot week. Ik woon nog thuis, maar ik wil graag op eigen benen staan. Zonder vast werk gaat dat niet. Ik kan ook niks plannen, bijvoorbeeld een visite bij de tandarts. Ik durf niet ziek zijn uit vrees dat ik misschien mijn job kwijt ben, dus sta ik soms ziek op mijn werk, waar ik nochtans ook met voeding werk.”

Monica De Coninck was niet mals voor de werkgevers: “Werkgevers die niet investeren in hun personeel zijn dom.”

“De impact van de docufilm was duidelijk merkbaar”, aldus Stefan, “we wisten onder meer de aandacht van ATV te trekken. In het debatprogramma Antwerpen Vandaag werd onze KAJ-voorzitter Bart Holvoet uitgenodigd om in gesprek te gaan met Monica De Coninck, Federaal Minister van Werk. Monica De Coninck was niet mals voor de werkgevers: “Werkgevers die niet investeren in hun personeel zijn dom.” Ook onderlijnde ze haar geloof in de werkwilligheid van jongeren: “Jongeren willen zeker en vast werken!”

Lancering zwartboek“Ook Ilse Dielen, hoofd van ACV Antwerpen was aanwezig op onze filmvoorstelling Na de film sprak ze ons aan met de woorden "Ik heb al vaak verhalen gehoord van mensen die werk zoeken via interim, maar nu ik dit zie, grijpt het me echt naar de keel!" Ze nodigde ons uit om op de vormingsmomenten voor delegees van ACV Antwerpen omtrent de nieuwe wetgeving van de uitzendarbeid onze realiteit te komen voorstellen. Ondertussen hebben ongeveer veertig delegees op die manier onze situatie leren kennen, a.d.h.v. ons boek 'Is dit nu de moderne arbeidsmarkt?' en de docufilm. De reacties waren zeer positief. Er waren zelfs delegees die me contactgegevens doorgaven voor een job binnen hun bedrijf. Een vrouw nam me bij de arm en zei dat ze me nog ging contacteren om eens langs te komen op het bedrijf waar ze werkt. Een aantal vroegen waar ze het boek konden bestellen of lezen.”

Het maatschappelijk debat over onze situatie is dus op gang geschoten. De komende maanden gaan we de film en het boek nog verder verspreiden in Antwerpen. We hopen dat we kunnen rekenen op de steun van alle kajotters in Vlaanderen om ons te helpen met het verspreiden. Je vindt de film op

. Bij deze dus een zeer warme oproep om de link zoveel mogelijk te delen.

Plaats reactie