Afdrukken

Zaterdagvoormiddag 18 november

Weg met DagcontractenSinds jaar en dag is KAJ niet enkel een jongerenbeweging, maar ook een actie- en vormingsbeweging. Na ons ‘Zwartboek Interim – Is dit nu de moderne arbeidsmarkt?’ hebben wij ons onderzoek en analyse over jongeren die vandaag op de arbeidsmarkt terechtkomen uitgebreid naar andere vormen van precair werk.

We bevroegen jongeren op hun werkplaats in de meest precaire sectoren: Logistiek, Voeding en Diensten, Horeca, … En jongeren aan bedrijfspoorten in het ganse Vlaamse land.

Verhalen over aaneenschakelingen van dag- en weekcontracten gedurende maanden en zelfs jaren zijn voor ons alledaagse kost. Verhalen over gedwongen deeltijds werken en korte contracten van enkele maanden maken het voor jongeren vandaag moeilijk om een zelfstandig en stabiel leven uit te bouwen.

Als speerpunt in deze golf van precarisering zien wij het gebruik van dagcontracten.

Het systeem dagcontracten:

De gevolgen van het systeem op ons leven:

De discussie over het gebruik van dagcontracten is reeds jaren aan de gang. De wetgeving hierover is echter duidelijk: ‘Opeenvolgende dagcontracten voor uitzendarbeid bij eenzelfde gebruiker zijn slechts toegestaan voor zover de gebruiker de nood aan flexibiliteit voor het gebruik van dergelijke contracten kan bewijzen.’ (website Federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid, en Sociaal overleg)

In werkelijkheid zien we dat er maar weinig moet bewezen worden door een gebruiker/bedrijf en dat er veel achterpoortjes zijn om deze vorm van contracten te blijven gebruiken.

Vaak worden dagcontracten gebruikt als proefperiode. Met de hoop op een vast contract beginnen mensen, en vaak jongeren, aan een lange lijdensweg met een aaneenschakeling van dag- en weekcontracten. Jongeren blijven op deze manier in een spiraal van precariteit hangen en zijn overgeleverd aan de grillen van de werkgever.

Ook de Pano-reportage over het gebruik van dagcontracten bij DHL schiep een duidelijk beeld van het systeem dagcontracten, wat er uiteindelijk voor zorgde dat 175 interimarbeiders een vast contract kregen.

Gezien we vandaag nog steeds spreken van een misbruik van dagcontracten, willen wij, jongeren van KAJ, dat deze moderne vorm van slavernij afgeschaft wordt.

In de week van de uitzendkracht van 9 tot 16 oktober hielden we flyer-acties in Mechelen, Oostende, Brugge, Roeselare, Halle en op de luchthaven van Zaventem om mensen in het Vlaamse land en Brussel bewust te maken van de problematiek rond het gebruik van dagcontracten.  pdf 20171116_analyse_dagcontracten (218 KB)

Op zaterdagvoormiddag 18 november willen wij onze boodschap overbrengen naar mens, beeld en verantwoordelijke actoren in deze problematiek.

Wij nodigen u daarom graag uit.

Plaats: zaal Aula West – Aeropolis 2, Britsierslaan 5, 1030 Schaarbeek;

Uur:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Els Michiels, voorzitter KAJ vzw

Tel. 02 246 53 00 – 0498 18 97 57

Gelieve uw aanwezigheid te willen bevestigen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 02/246.53.00 Eveneens indien u over parkeergelegenheid wenst te beschikken.