Afdrukken

Wij, leden van KAJ, houden donderdag 12 oktober een symbolische actie in Halle. We eisen vooral dat de dagcontracten verdwijnen. Door het verspreiden van een sterke flyer met de daarbij horende uitleg, willen we de mensen er op attent maken wat wij, jongeren beleven. Er wordt verwacht van de jongeren die werken met deze contracten dat ze enorm flexibel zijn. Daarnaast brengen deze contracten ook nog enkele andere problematische zaken met zicht mee, namelijk:

Hier zijn er natuurlijk tal van gevolgen aan gekoppeld die onze jongeren meemaken:

Getuigenissen van onze jongeren:

B, 24j. Ik werk nu al 2 jaar bij een poetsbedrijf met dagcontracten ik word de volgende dag opgeroepen of ik moet komen werken of niet. Dus het is heel moeilijk om mijn leven te plannen. Ik heb in die twee jaar ook nog geen vakantie gehad omdat ik bang ben dat ik dan niet meer terug mag komen werken. Ik durf ook niet aan mijn baas vragen of ik een vast contract kan krijgen want niemand van mijn collega’s hebben dit.

N. 26j. Ik werk nu al 4 jaar met interim-contracten dat zijn vooral week-of dagcontracten. Dat is echt in verschillende bedrijven. Het interimkantoor laat dan een dag of soms maar een paar uur op voorhand weten dat je moet komen werken. Als je niet snel genoeg reageert ben je de job kwijt en heb je dus die dag ook geen geld verdiend.

O. 20j. De interimmers krijgen maar enkele uren op voorhand te horen of ze moeten komen werken. We kiezen specifiek om actie te voeren op 12 oktober omdat het dan de week van de uitzendkracht is. Wij willen onze stem dan ook laten horen in deze week.

 

De planning ziet er als volgt uit voor 12 oktober 2017:

10:00-12:00

We gaan rondlopen tijdens de markt van Halle om daar mensen aan te spreken en het probleem bekend te maken.

Jongeren willen waardig werk, een toekomst opbouwen met een vast contract met sociale zekerheid, maar met dagcontracten is dat niet mogelijk

 

Syredin Kurtesi,KAJ