Zaterdagochtend 10/12/2016 hebben kajotters samen met enkele interimmers in alle vroegte een actie gehouden aan het gebouw van DHL op Brussels Airport. Met deze actie wil de KAJ zich inzetten om jongeren te informeren over hun rechten als interimarbeider.

Op de luchthaven werken veel jongeren, waaronder vooral interimmers: meer dan 200 bij DHL alleen. Na talloze gesprekken met jongeren bleek dat velen niet, of slechts beperkt op de hoogte waren van hun rechten. Eigenlijk moet een interimmer, wat loon, werk en sociale bescherming betreft, op dezelfde manier behandeld worden als een vaste werknemer. Helaas wordt dit vaak niet gerespecteerd.

Ik werk momenteel 8 maanden bij DHL met weekcontracten via Start People. Toen ik hier begon hadden ze mij maaltijdcheques beloofd, een clark opleiding en na een periode een vast contract. Maar ik heb daar allemaal nog niets van gezien, ik werk hier nog steeds in dezelfde omstandigheden als toen ik hier begon. (Bjorn, 21j)
Tijdens de nachtshift van donderdag op vrijdag voelde ik mij niet goed. De pijn in mijn buik ging niet over na de pijnstillers die ik eerst kreeg, en toen ze mij uiteindelijk naar de bedrijfsarts stuurde, bleek ik koorts te hebben. Ik werd naar huis gestuurd en moest de dag nadien ook thuis blijven. Na het weekend was ik weer beter, maar zag ik dat ik voor die twee dagen niet betaald ben. (Lars, 19j)
Toen ik onlangs een week ziek was heeft het interimkantoor mijn loon voor die week niet uitbetaald, hoewel ik mijn doktersbriefje op tijd had binnengebracht. Na wat over en weer gemaild te hebben, had ik nog steeds mijn centen (400 euro!) niet. Intussen sleept dat al maanden aan. (Samuel, 19j)

In totaal werden tientallen jongeren bevraagd die werken op of rond de luchthaven. Het probleem stelt zich niet enkel hier, maar manifesteert zich wel heel sterk in de transportsector, waar steeds vaker gebruik wordt gemaakt van opeenvolgende interimcontracten, die niet noodzakelijk leiden tot een vast contract. Dit komt onder meer door de grote vraag naar flexibiliteit. Dit baart ons zorgen, zeker wanneer daarbij ook de sociale bescherming wordt ondermijnd. Jongeren zijn een gemakkelijk slachtoffer, omdat ze vaak niet op de hoogte zijn van hun sociale rechten.

Daarom organiseerde de KAJ vandaag een info-actie. Volgende week vindt ook een uitgebreider infomoment plaats, waar jongeren gratis aan kunnen deelnemen. De bedoeling hierbij is om zoveel mogelijk jongeren te informeren over hun rechten, zodat ze in de toekomst sterker in hun schoenen staan.

Plaats reactie