Animatorcursus paasvakantie 2014

Animatorcursus paasvakantie 2014

Maandagochtend, 9u. Na een lange treinrit komt iedereen aan in het station van Ieper. Hier en daar een bekend gezicht van de eigen afdeling of regio, maar vooral veel onbekende. Vijf dagen later, een bende vrienden die geen afscheid kunnen nemen. Er kan veel veranderen op een week! Een kleine impressie van de cursus om te proberen vatten hoe dat komt.

Brecht: Ik was de enige van mijn afdeling dus ben ik alleen aangekomen in het station, maar ik zag iemand staan die ik al gezien had op regioweekend. Ik ben er op afgestapt en we hebben elkaar beter leren kennen.

Kennismaking

In KAJ begint alles met elkaar leren kennen, dus daar hebben we een hele dag aan besteed. 33 namen leren, begin er maar aan! Maar daar zijn we niet gestopt. Het ijs is snel gebroken als je met elkaar worstelt in een spelletje ontrouwe echtgenoot of knuffelt om te vermijden dat je van een stoel valt.

In ons subgroepje werken we een hele week samen, deze deelnemers en onze supgroepbegeleider willen we dus nog beter leren kennen. Elkaars portefeuille bestuderen, jezelf vergelijken met een dier en die vreemde wordt al snel een bekende. En dan, wat is er beter om te leren samenwerken dan een competitie tussen de verschillende subgroepjes? De knietjes zien er nog blauw van en de stembanden zijn stevig gesmeerd die avond!

Alweer bakken inspiratie om te gebruiken in de eigen afdeling.

Animatorcursus paasvakantie 2014

Ledenwerving

Onze tweede dag staat volledig in teken van ledenwerving: samen nadenken over eigen ledenwerving, leren van elkaar en uitwisselen. Huisbezoeken, vreemde gasten aanspreken, ieder van ons is er toch een beetje bang voor. En daar zien we maar één oplossing voor: gewoon doen. Samen op pad in Ieper: om gasten te leren kennen, maar ook om onze eigen drempels te overwinnen. Eerst ging het wat onwennig, maar op het einde van de middag had ieder van ons goeie gesprekken gehad. En we hebben allemaal een leuke middag gehad: leren skaten (en vallen), hoogtevrees overwonnen (of terug naar beneden gekropen), gezellige babbels op een bankje in de zon. Enkele jongeren vonden het zelfs zo leuk dat ze vrijdag hebben meegewerkt aan ons actiemoment. Wie van ons had gedacht dat het zo gemakkelijk en leuk kon zijn?

Mats: Een meisje heeft mij heel haar levensverhaal verteld, ik denk dat zij er ook iets aan heeft gehad.
Robbe: Ik dacht dat het niets voor mij was om vreemden aan te spreken en een gesprek te onderhouden. Maar er zit echt wel meer in mij dan ik dacht.
De volgende stap is als kern een geschikte activiteit voor de groep zoeken. Daarmee hebben we al doende ook een kernvergadering gehouden.

Animatorcursus paasvakantie 2014

Ledenopvolging

Ledenopvolging: opnieuw een zwaar woord hoe begin je daaraan? Het wordt duidelijk als we het gewoon doen: Pietje Uytenbroeck is een nieuw lid en die moeten we beter leren kennen... Simpel met hem babbelen en we zijn al een hele stap verder. En als we dan met ons subgroepje alle info samen leggen, blijkt dat we hem al goed hebben leren kennen. Al zitten er wel nog wat gaten in onze kennis. Nu weten we hoe we dat de volgende keer nog beter kunnen doen.

Wie kent zijn leden goed in de eigen afdeling? Een ledenfiche is toch behoorlijk confronterend, er zijn nog veel gaten in onze kennis over onze leden. Maar geen erg, dat zorgt er alleen maar voor dat we veel gespreksstof hebben wanneer we terug zijn. Binnen de kortste keren, kennen we onze leden dan door en door.

Animatorcursus paasvakantie 2014

Zien-oordelen-handelen/ actie

Wij geloven in verandering: wij, jongeren van KAJ, kunnen dat in gang zetten. Maar dat doen we niet onbezonnen. Dus bereiden we ons goed voor. Thomas, Lepla en Nika vertellen over de gevolgen van de scheiding van hun ouders. Dit heeft een grote invloed op hun leven: sleuren met valiezen, een ouder moeten missen, ruzie en zoveel meer. En wij vinden dat niet normaal! Wij maken het zelf mee of onze vrienden maken het mee. Wij vinden dat jongeren hun stem mogen laten horen, dat iedereen dit moet weten.

Daarom zijn we allemaal samen in gang geschoten: we willen onze stem laten horen op een jonge, toffe manier. Dus hebben we een lied, rap, spandoeken en flyers gemaakt.

En wees maar zeker dat ze ons gehoord hebben! Ieper is nog nooit zo wakker geweest. De mensen reageerden enthousiast, ze vroegen meer uitleg en wilden hun eigen verhaal vertellen. Bovendien hebben wij ons ook nog eens supergeamuseerd, ook al waren onze stemmen op het einde helemaal om zeep. Als kers op de taart konden we onszelf de volgende dag in de krant bewonderen: “Jongeren klagen taboe rond echtscheidingen aan”.

Jennyfer: Ik had niet gedacht dat ik actie iets voor mij zou zijn, maar kijk, ik heb mij helemaal gegeven en heb er echt van genoten.
Marte: Wanneer voeren we nog eens actie?

Animatorcursus paasvakantie 2014

Fragment uit ons actie-lied:

 

help ze er weer boven op

dan staan ze straks weer aan de top

actie voeren doen wij graag

voor de jongeren van vandaag

En dan plots het besef, het is de laatste avond. Daar moeten we extra van genieten, met een vrij podium. Veel kunnen we daar niet over vertellen (what happens on cursus, stays on cursus). Maar enkele kernwoorden om een idee te krijgen: mannen in vrouwenkleren, sensualité, Meest Idiote Animatoren Awards, enz.

Neem al deze inhoud, intensief samenleven en KAJ-spirit, overgiet het met een saus van pranks (van ontvoeringen, over schandpalen tot vliegende slaapzakken en matrassen) en zo neem je na zes dagen afscheid van nieuwe vrienden. Elk terug naar de eigen afdeling om daar KAJ te maken, met een doosje vol herinneringen, inspiratie en afspraken met nieuwe vrienden.

Mats: Ik heb er echt zin om meer te doen, niet alleen in mijn eigen afdeling, maar ook in de regio, de algemene vergadering: ik wil het niet missen!
Nika: Cursus is een week waar je superveel en leuke mensen leert kennen die je nooit vergeet! Een onvergetelijke week met een ongelooflijke KAJ-boost.

Plaats reactie