Cursus animatorJoke, vrijgestelde voor Brussel, ging op bezoek bij Don Bosco, de internaatswerking van de KAJ in Brussel. Wat is dat een internaatswerking? Dat is een KAJ–afdeling waar de activiteiten worden gegeven op woensdagnamiddag of soms 's avonds in de week, voor alle jongeren in het internaat. Het leden werven verloopt niet zoals bij een andere afdeling, want alle jongeren zitten al samen en komen naar de activiteiten. Maar om ervoor te zorgen dat de jongeren graag blijven komen, is het ook voor deze kern belangrijk dat ze hun leden goed leren kennen en hun enthousiast uitnodigen voor een volgende activiteit.

Kernleden vertellen...

Zacharias en Thibaut zijn twee straffe kernleden bij de jongste groep, de -16 jarigen. Dit jaar gingen ze mee op animatorcursus samen met Mitchell, die vorig jaar mee was als deelnemer en dit jaar in de werkgroep zat.

Zacharias en Thibaut, waarom zijn jullie meegegaan op cursus?

Thibaut: “Ik ben meegegaan op cursus omdat Joke tegen Stijn, onze opvoeder, had gezegd dat ze graag had dat ik erbij was. En ik dacht: als Joke graag wil dat ik meega, als zij dat in mij ziet, dan wil dat toch zeggen dat ik de moeite ben en dat het belangrijk is dat ik erbij ben. Ik was ook blij dat Mitchell en Zacharias meegingen, dan kende ik daar al wat mensen.”

Zacharias: “Ik ben meegegaan omdat ik wilde bijleren en om mijn afdeling beter te laten draaien.”

En heb je dan ook veel bijgeleerd?

Cursus animatorZacharias: “Ja, ik heb geleerd hoe je leden moet werven en al moeten wij niet de straat op om nieuwe jongeren te vinden, is het bij ons ook belangrijk om nieuwe jongeren te leren kennen, zodat ze graag naar de KAJ komen! Dat hebben we ook geleerd, hoe je de leden beter kan leren kennen en hen dan kan opvolgen.”

Thibaut: “Ik heb geleerd hoe je op verschillende manieren concrete dingen kan te weten komen. We hebben geleerd concrete vragen te stellen. Als ik nu met iemand ga praten, dan ga ik eerst luisteren en dan doorvragen.”


Wat waren leuke momenten op cursus?

Thibaut: “De koffiepauzes natuurlijk. Nee nee, de hele cursus was tof, de sfeer was goed! Iedereen wilde op cursus zijn. Ook het vrij podium op het einde was plezant!”

Was de cursus wat je ervan verwacht had?

Cursus AnimatorZacharias: “Voor mij wel. Op voorhand werd er uitgelegd dat ik meer te weten zou komen over ledenwerving, kennismaking met jongeren en ledenopvolging en dat was ook zo.”

Thibaut: “Ik dacht dat het anders zou zijn. Ik dacht dat we meer zouden moeten luisteren en stil zitten, maar we hebben toch veel gedaan. We zijn zelf jongeren gaan aanspreken, we hebben zelf een actie voorbereid en zijn de straat op getrokken.”

De actie was over het thema: gevolgen van echtscheidingen, waar we allemaal wel van weten dat de KAJ daar mee bezig is. Onze slogan was: 'Niet alleen ouders scheiden.' We hebben mensen aangesproken en hen geïnformeerd over wat het betekent voor jongeren als hun ouders scheiden. We ontvingen heel wat positieve reacties als 'goed dat jullie dat doen' en 'het is belangrijk dat jullie dat zeggen!' Iemand wilde ons zelfs geld geven om de actie te steunen!

Wat zou je zeggen aan iemand die nog niet is meegegaan op cursus?

Cursus AnimatorZacharias: “Ik zou zeggen dat ze het zeker moeten proberen, als ze erin geïnteresseerd zijn. Je zal er veel bijleren zoals hoe je kan praten met nieuwe leden en wat je hen kan vragen.”

Thibaut: “Dat ze zich er zullen amuseren en als ze iets willen weten, dat ik dan zeker wat meer wil vertellen!”

Mitchell: “Zelfs al ben je niet zo sociaal, je leert heel snel nieuwe mensen kennen. Iedereen had er zijn plaats in de groep, er was echt een goeie sfeer!”

Thibaut: “Ik heb er leuke jongeren leren kennen en ik wil iedereen nog eens terug zien! Het is ook leuk dat er veel verschillende afdelingen meegaan. Zo leer je van overal iemand kennen en zie je ook dat de ene KAJ de andere niet is: zo kan je ook van elkaar bijleren.”


Wat vond je voor de cursus moeilijker om te doen en durf je nu beter?

Zacharias: “Aan jongeren vragen waar ze mee bezig zijn in hun leven en wat hun interesseert. Ervoor zou ik dat niet zo snel doen, maar nu heb ik daar wel zin in!”

Wil je nog iets zeggen over de cursus?

Thibaut: “Ja, het is gewoon supertof! Je amuseert er je gewoon!”

Mitchell: “Je leeft een hele week met mensen samen en je wordt één hechte groep. We bepaalden samen onze regels, je leert elkaar zo goed kennen, dat is gewoon de max!”

Thibaut: “Soms had ik niet eens het gevoel dat het een cursus is omdat ik zo'n leuke momenten heb gehad!”

Zacharias: “Je moet het gewoon proberen.”

Cursus wordt praktijk

Cursus AnimatorZacharias, Mitchell en Thibaut zullen samen hun stage doen over ledenopvolging. Ze willen graag hun leden beter leren kennen, om dan ook hun activiteiten op hen af te stemmen. Zo kunnen hun activiteiten en hun werking er alleen maar op verbeteren!

Gaetan van KAJ LaJet had vorige zaterdag activiteit en bracht al 2 nieuwe leden mee naar de afdeling!

Viorica had nog nooit van de KAJ gehoord, maar wil nu ook de meisjes uit haar klas beter leren kennen en wie weet, krijgt de KAJ binnenkort nieuwe leden uit de klas van Viorica.

Lisa en Lisa wilden graag hun leden leren kennen en hun afdeling doen groeien. Wist je dat in Lembeke – Kaprijke er 9 nieuwe leden zijn dit jaar?

Margot uit Ooigem vond de cursus ook fantastisch, want het is blijkbaar ook een manier om een lief op te doen... Ook in haar afdeling wil ze haar leden beter leren kennen!

Éen voor één straffe kernleden waren er dit jaar mee op cursus. Ook in de paasvakantie is er een cursus en willen we nog straffe jongeren mee! Ben jij één van die straffe jongeren? Kom dan zeker mee!

Dus!

  • Wil jij je KAJ-afdeling beter doen draaien?
  • Wil jij meer leden in je afdeling?
  • Ben jij geïnteresseerd om je vrienden in je afdeling te hebben?
  • En wil je te weten komen wat hen écht bezig houdt?
  • Stel je de vraag wel eens: “Hoe is't op school?” en “Hoe is't thuis?” en “Hoe is't...?
  • Wil je nieuwe mensen leren kennen? En wil je te weten komen hoe ze dat aanpakken in andere afdelingen?
  • En wil je 6 dagen plezier maken met kajot(s)ters uit heel Vlaanderen?

Met de cursus en met de stage in je afdeling word jij expert in groepsvorming, ledenwerving, ledenbehoud en actie. Op de cursus krijg je een KAJ–BOOST! Vraag maar aan iedereen die ooit mee was: het is een week om nooit te vergeten!

Plaats reactie