Afdrukken

Cursus hoofdanimator paasvakantie 2016

Van 5 tot en met 9 april ging de hoofdanimatorcursus door in Oostende. Met zes deelnemers en twee begeleiders was het een kleinere groep dan gewoonlijk. We hebben ons mannetje echter goed gestaan. Oostende zal de KAJ nooit vergeten. Voor diegenen die zich afvragen wat zo’n cursus precies inhoudt, blijf vooral verder lezen.

Dag 1 – Kennismaking

Tijdens onze eerste avond stond de kennismaking centraal. Een sterke groepsvorming was belangrijk om de volgende dagen aan de slag te gaan.

Dag 2 – Uitbouw

In de namiddag gingen we op pad om jongeren aan te spreken in het centrum om daarna terug naar de kampplaats te gaan met een zicht op de interesses en noden van een aantal jongeren in Oostende.

Dag 3 – Precair werk

De hele voormiddag kon je ons in het centrum terugvinden. Jongeren op straat bevragen. De nadruk lag telkens op het verzamelen van concrete feiten en gevoelens en gevolgen te bevragen. We verzamelde verhalen en maakten een analyse op met drie grote titels:

We wilden niet bij de pakken blijven zitten. We waren verontwaardigd en kwaad dat anno 2016 dergelijke wanpraktijken nog steeds plaats vinden. We besloten over te gaan tot actie! Die avond werkten de jongeren dan ook tot laat aan hun interim-actie, die ze de volgende dag zouden voeren in het centrum van Oostende.

Dag 4 – D-Day

Protestmars in Oostende. We starten aan het station om onze weg te vervolgen naar de interimkantoren. Aan de interims hingen we borden op met de waarschuwing ‘opgelet geen garantie op werk’. We hielden halt op verschillende plaatsen in het centrum om onze liedjes te zingen, mensen aan te spreken en vervolgens een flyer met onze eisen te geven. De twee woordvoerders Kris en Céline waren die dag te horen op Radio 2 en er verscheen een artikel in de Zeewacht. De mensen die we aanspraken waren akkoord met onze boodschap en waren zelf ook kwaad. Het was een geslaagde actie omdat iedereen zichzelf uitdaagde en hun persoonlijke grenzen hadden verlegd.

Dag 5 – The end is near

Het einde was aangebroken. Hoogtijd om onze besluiten op te sommen en even te bezinnen. Het was een vermoeiende maar vooral heel leerrijke week. Op cursus leer je ontzettend veel bij op korte tijd: over uitbouw, over actie uitvoeren, over jezelf…De KAJotters die de hoofdanimatorcursus volgen zijn de trekpaarden van de beweging. Het is aan hun om KAJ mee groter en sterker te maken.

Wil je er volgend jaar ook graag bij zijn voor het plezier en samen zijn met KAJotters, maar vooral om bij te leren en hoe we KAJ samen groter, sterker kunnen maken? Contacteer dan zeker je vrijgestelde.