Afdrukken

Cursus animator paasvakantie 2016

Er zijn nog zekerheden in het leven: de tweede week van de paasvakantie verzamelde een groep enthousiaste Kajotters voor een weekje 'cursus animator'. Maandag was het wat afwachten en zoeken, maar op zaterdag ging iedereen naar huis met een valies vuile was, plannen, ideeën, herinneringen en nieuwe vrienden van over het hele land.

Het was wel uitdagend! Ik heb kwaliteiten van mezelf ontdekt, waarvan ik dacht dat ik ze niet had!

Dag 1 – Alle ongemakken laten verdwijnen

De dag begon een beetje ongemakkelijk, allemaal nieuwe gezichten, accenten, namen. Daarom werd er een hele dag gespendeerd aan kennismaking en groepsvorming. Met als laatste ingrediënt “een snuifje competitie” leerden we als groep nog beter samen werken. Op het einde van de dag was de toon gezet voor de rest van de week. De combinatie hard werken met veel plezier, maakt dat de tijd voorbij vliegt.

Dag 2 – ledenwerving

Deze dag was volledig gericht op nieuwe manieren om leden te werven, leden op te volgen en actie te voeren. Met maar één doel voor ogen, onze eigen afdeling groter en sterker maken. Het cursuslied "Teach Pokémon to understand, the power that's inside” werd met hier en daar een valse noot uit volle borst meegezongen.

Katrien: Ik vond het leuk dat de begeleiders ongeveer dezelfde leeftijd hadden als ons, daardoor zaten ze in onze leefwereld. Ik heb er ook veel mee kunnen lachen.

Hanne: Op dinsdag leerden we hoe we meer volk naar de KAJ konden krijgen: huisbezoeken, schoolbezoeken, via vrienden... We konden ook echt oefenen door jongeren aan te spreken in de buurt.

Jasper: In het begin vond ik het wat ongemakkelijk om met jongeren te praten, maar uiteindelijk hebben we ons echt geamuseerd met de andere gasten op het skatepark.

Na ons “Eurosong” waardig liedje konden we een startactiviteit uitdenken voor deze gasten. Door naar hun interesses te kijken, kwamen we tot de gekste activiteiten, die we dan ook gingen uitvoeren.

Dag 3 – Ken je leden

Woensdag was het “ ken je leden dag”. Waar zijn ze mee bezig. Wat doen ze graag? Het spelletje één tegen allen kwam hier goed van pas. Iedereen had verschillende opinies, ideeën, verhalen en achtergronden. Deze dag was een heel interessant dagje geworden.

Dag 4 – Actie-proces dag

Tijd voor een dag vol actie. We beschreven onze problemen op school en toetsen dat af bij de jongeren in Nieuwpoort. Op die manier zagen we vijf problemen altijd terug komen en konden we handelen. Iedereen deed zijn aandeel om zo de volgende ochtend onze analyse bekend te maken: spandoeken, persbericht, vlaggen,..

Dag 5 – Plannen smeden

Deze dag zag er aan te komen, maar niet zo vlug. Samen namen we de tijd om onze plannen te bespreken. Hoe gaan we onze afdeling doen groeien? Of hoe gaan we onze leden beter leren kennen, wat gaan we daarmee doen? Het laatste avondmaal, een vrij podium en een evaluatie om daarna het onvermijdelijke tegen te komen. Het afscheid. Voor alle 20 aanwezigen een week om nooit te vergeten en nu... vooruit! In 't leven, in de afdeling, met de KAJ. “Ik wou gewoon niet meer naar huis!”