Afdrukken

Wij, de leden van KAJ gaan op vrijdag 8 april een actie voeren op de markt van Nieuwpoort. Deze actie zal gaan over de problemen in het onderwijs die we gehaald hebben uit getuigenissen.

De KAJ is een beweging die staat voor verandering en wij willen dit ook doorvoeren. Wij zijn de deelnemers van de lopende animatorcursus. Wij hebben elk in onze eigen afdeling vastgesteld dat er problemen zijn omtrent onderwijs. Daarnaast hebben wij dit getoetst bij de Nieuwpoortse jongeren.

Samen zijn wij tot 3 thema's gekomen. Deze thema's horen wij bij verschillende jongeren:

School is te duur

Ons onderwijs is niet gratis, materiaal en schooluitstappen moeten onze ouders zelf betalen. Hierdoor krijgen jongeren ongelijke kansen om bij te leren of studierichtingen te kiezen.

Wij willen dat elke studierichting volledig gratis is.

In het begin van het schooljaar kan je boeken overkopen van de leerlingen van vorig jaar. Maar ik had die dag niet genoeg geld bij. Daardoor kon ik geen boek Geschiedenis kopen, en kan ik de lessen vaak niet goed volgen.

Lucas, 17 jaar

We hebben te weinig vrije tijd

Ook buiten de schoolmuren kunnen wij veel leren. In KAJ leren wij verantwoordelijkheid, kritisch zijn, samenwerken en zoveel meer. Door de lange schooldag, het vele huiswerk en gebruik van Smartschool is deze vrije tijd te beperkt.

Wij willen meer vrije tijd.

Buiten de schooluren kijk ik niet vaak naar Smartschool. Ik voetbal en ga werken in het weekend. We moeten ook al veel tijd doorbrengen op school. Dus ik heb daar echt geen tijd voor. Dan gebeurt het dat ik een taak niet gezien heb of materiaal niet mee heb.

Jordy

Discriminatie tussen de verschillende studierichtingen

Onze samenleving heeft meer waardering voor wie met zijn hoofd werkt, dan wie met zijn handen werkt. Dit herkennen we in de structuur van ons onderwijs. Zakken naar TSO, BSO is falen.

Wij willen een gelijke waardering voor elke studierichting.

Ik doe organisatiehulp in het BSO. Anderen kijken echt wel neer op ons. 'De marginalen van BSO' zeggen ze dan. Zelfs leerkrachten doen dat. Ik probeer het mij niet aan te trekken, maar vind dat echt niet kunnen.

Sofie

Deze thema's hebben we gekozen op basis van onze eigen ervaringen en de getuigenissen van jongeren in Nieuwpoort. Het doel van deze actie is de onderwerpen bespreekbaar maken en een stap richting verandering zetten.

Wij zullen deze thema's bekendmaken op de markt van Nieuwpoort: we spreken mensen persoonlijk aan, trekken de aandacht met spandoeken en slogans.

Het persmoment is voorzien

vrijdag 8 april van 9u tot 10u30 op en in de buurt van

de markt van Nieuwpoort.