Afdrukken

Margo, KAJ d'Aa over cursus hoofdanimator

Wat hebben jullie allemaal gezien op de cursus hoofdanimator?

We hebben vooral gewerkt rond hoe je een groep kan maken! Zoals wij. We kwamen toe en kenden elkaar niet, het was een volledig nieuwe groep! We hebben zowel in de theorie gezien als in de praktijk ondervonden hoe je één geheel van al die individuen kan maken en zelfs nieuwe vriendschappen kan ontwikkelen. Waar we ook fel mee bezig waren, is hoe we rond de campagnes van KAJ kan werken in onze afdeling. Rond het thema school hebben we echt veel bereikt: “Wat is het probleem precies en hoe moeten we omgaan met wat we horen van de jongeren? Hoe kunnen we dit concreter maken?” Ik ontdekte dat je dit eigenlijk gemakkelijk in je eigen afdeling kan doen.

Dus je hebt blijkbaar veel bijgeleerd?

Ja! En op zulke korte tijd! Naast alles wat ik daarnet al zei, hebben we ook bijgeleerd hoe we een nieuwe werking of afdeling kunnen opstarten of eventueel heropstarten. Daarbij leerden we om écht rekening te houden met wat jongeren willen, waar ze geïnteresseerd in zijn en waar ze nood aan hebben. Wat ik ook geleerd heb, is hoe belangrijk elkaar leren kennen is alvorens een groep te willen vormen of verder aan de slag te gaan met jongeren om beweging te maken. Want als je elkaar niet kent, ga je sowieso aparte groepjes krijgen en kan je nooit aan iets gemeenschappelijks werken. Dit heeft nu echt effect bij mij. Als ik zowel persoonlijk nieuwe mensen leer kennen, of als er nieuwe jongeren in de KAJ komen, dan leer ik ze nu op een bewuste manier kennen. Iedereen zei altijd tegen mij: “Jij bent echt kei-sociaal.” Maar nu besef ik dat ik altijd met dezelfde mensen praatte. Ik ben blij dat ik daarin veranderd ben. Ik leer jongeren echt op een dieper niveau kennen. Ik ben daar nu echt enorm mee bezig!

Ik moet zeggen, wat ik op cursus heb geleerd, zit sindsdien altijd in mijn gedachten. Het heeft veel betekend voor mij als persoon. Ik neem nu bijvoorbeeld meer besluiten en volg die op. Op cursus was het ook geweldig om de anderen te zien openbloeien. Mensen die eerst op de achtergrond waren, vertelden op het einde van de cursus gepassioneerd over wat ze wilden bereiken binnen de KAJ en met de leden uit hun afdeling.

En jullie hebben jongeren aangesproken op de Meir en in park Spoor Noord! Hoe ging dat?

Dat was speciaal! Ik had echt nooit verwacht dat ik dat zou doen! Ik durfde ervoor wel een aansteker vragen om een gesprek te beginnen, maar niet zoals op cursus: “Hey! Wij maken op school dit en dat mee. Is dit bij jou ook zo?”. Dit was eerst even een klik in mijn hoofd maken, maar uiteindelijk heb ik het wel gedaan. Want we hadden daarbij niets te verliezen, integendeel. Het viel echt supergoed mee. De reacties van de jongeren waren altijd positief en ze herkenden wat we vertelden. Dat zij ons bevestigden en dit ook meemaakten, gaf me het gevoel dat we het juist hadden. Ik ontdekte dat jongeren eigenlijk snel luisteren en het niet raar vinden als je ze aanspreekt. En dat zij gemakkelijk hun mening geven! Het was gewoonweg echt fijn.

Hoe heb je de actiedag beleefd dan?

Ik heb echt het gevoel dat we iets in gang gestoken hebben met onze actie! Eerst ontdekten we binnen de groep wat er allemaal gebeurt op school, dan zijn we dit gaan polsen bij andere jongeren op de Meir in Antwerpen. We hebben een persactie gedaan en de reacties waren super! Mensen van de straat bevestigden ons en deden goed mee. Ook na de cursus kreeg ik lovende reacties van thuis en vrienden. En ik heb motivatie om ook mijn de situatie in mijn school in handen te nemen. Wat mooi zou zijn, is dat mensen de jongeren niet meer in hokjes steken. Nu zeggen ze dat ASO'ers denkers zijn, dat TSO'ers allemaal elektriciens zijn en dan de jongeren die BSO volgen gewoonweg dom zijn. Nu zeg ik tegen hen dat dit gewoon de basis leggen is van waarin jongeren geïnteresseerd zijn en wat hun talenten zijn. Want elk heeft zijn eigen sterktes. Ik heb het gevoel dat ik nu een deeltje uitmaak van de grote campagne en dat is echt fijn. Ik geloof dat, als we het samen aanpakken, we echt voor verandering kunnen zorgen!

En eigenlijk is het wel zot om te zien wat je allemaal op twee dagen tijd kan bereiken. Als je je er maar allemaal samen voor gaat! Kijk naar ons, zelfs met ons groepje van 10! Tevens zorgde ook dit ervoor dat we meer en meer een hechte groep vormden, want “wij waren tot veel in staat!”.

De sfeer zat duidelijk goed in de groep?

Amai, het was ongelooflijk om te voelen hoe hecht we op het einde van de cursus waren. 's Avonds aan de bar, 's middags aan tafel, er is heel wat afgelachen geweest en de sfeer was  top! Enkel 's morgens was het aan tafel soms wel eens stiller, maar daar zat de avond ervoor dan voor iets tussen. Ik ben op cursus vertrokken en kende niemand die meeging. Ik was dan  ook nog eens de jongste. Maar iedereen heeft mij direct goed opgenomen, ik voelde me onmiddellijk een deel van de groep en dat is zo gebleven.

Het is ten eerste supertof! Je leert mensen kennen vanuit afdelingen van heel Vlaanderen. Waarom iedereen nog zou moeten meegaan, is omdat je leert stilstaan bij je eigen afdeling. Een week samenwerken, samen leren en samen zoeken, kan de KAJ enkel maar groter en sterker maken.

En nu, je stage?

Ja, ik ga een -18 werking oprichten!