De Paasvakantie staat gelijk aan animator cursus!

18 deelnemers, 6 begeleiders en 3 koks maakten er samen een schitterende cursus van.

De inhoud

Iedereen komt naar cursus om bij leren, allemaal samen willen we KAJ groter en sterker maken. Daarvoor bereidde de werkgroep een strak programma voor: kennismaken, ledenwerving, ledenopvolging en actie. Maar we zien niet alleen de theorie, we denken ook veel na hoe we dit kunnen toepassen in onze eigen afdeling. We eindigen daarom de week met een planning voor onze stage. De meesten kiezen voor 'ledenwerving'. We denken na over onze stappen: Wie wil ik naar mijn afdeling krijgen? Hoe ga ik die jongeren leren kennen? Hoe ga ik voor hen een leuke startactiviteit maken? Hoe ga ik er voor zorgen dat ze de rest leren kennen? Zo groeien alle zotte ideeën, vage plannen en kleine besluitjes uit tot een planning waarmee we direct aan de slag kunnen. Op deze manier willen we 75 extra leden in KAJ tegen november!

Het verhaal van binnenuit

Ik, Tina Steurbaut, had het genoegen om deel te nemen aan de animatorcursus. Iedereen had stress, niemand wist wat hem te wachten stond. We kwamen toe in Kortrijk en daar stond een hele bende ons op te wachten. Een beetje ongemakkelijk zeiden we ‘hallo’ en onze naam. Raar maar waar, hebben we elkaar leren kennen aan de hand van onze onderbroeken. Dat gaf wel een paar grappige momenten. Maar het bleef niet bij stil staan en naar elkaar luisteren, het werd tijd voor een beetje actie, zo creëerden we een gezellig sfeertje. ’s Avonds zaten we samen te chillen binnen, even genieten van de rust. De volgende dag was het weer een beetje wennen. Gelukkig voor ons was het heel goed weer en natuurlijk kwam er een watergevecht. En toen was de ongemakkelijke sfeer volledig weg! Opeens was iedereen op zijn gemak. We werden 1 grote bende.

Bijgeleerd over KAJ en onszelf

Maar cursus is niet enkel spelletjes spelen. We kregen ook uitleg over KAJ en wat we allemaal doen. Dankzij Thomas, Marijke, Jeroen, Astrid, Gaëtan en Janne hebben we veel bijgeleerd. Uiteraard werden we verdeeld in kleinere groepjes om dit wat gemakkelijker te doen verlopen. We leerden veel over KAJ maar ook over onszelf. Er was een bezinning waarbij we voor iedereen een eigenschap moesten opschrijven. Het was wel mooi dat iedereen zo open kon zijn zonder zich te schamen. Ik had het gevoel dat ik echt respect kreeg voor iedereen. Na de activiteit zag je dat iedereen er nog steeds aan het denken was.

Rond het thema school hebben we ook gewerkt. Eerst hebben we uitgezocht wat het probleem is. Uiteindelijk kregen we de opdracht om zelf een actiemoment op poten te zetten. We hebben ons helemaal gesmeten. We hebben een supermooi spandoek gemaakt. Op ballonnen hebben we onze dromen geschreven. We hebben een dansje in elkaar gestoken. En dan zijn we op straat getrokken. Het was werkelijk geniaal om zo eens in de kijker te staan. De laatste avond was voor mij echt speciaal: het kampvuur, de optredens, de gezelligheid. Iedereen was op zijn gemak en het was gewoon op en top perfect. Niemand had door dat we elkaar nog maar 5 dagen kenden. Iedereen had het gevoel dat we al eeuwen vrienden waren.

Maar helaas, aan elk sprookje komt een einde. Het was een topweek en ik denk dat niemand het ooit zal vergeten.

Spijt dat je deze kans gemist hebt? In de herfstvakantie krijg je een nieuwe kans!

Plaats reactie