De cursussen komen er aan!!

De cursussen zijn een tijd om nooit te vergeten, waar je persoonlijk een boost krijgt. Vraag het maar aan medekajotters die al meegingen. 

De KAJ basiscursus gaat door van maandagochtend 9 april tot en met zaterdagnamiddag 14 april in ‘De Warande’ Heirweg 132, Kortrijk.

De hoofdanimator in het jeugdwerk gaat door van maandagochtend 9 april tot en met zaterdagnamiddag 14 april in ‘De Warande’ Heirweg 132, Kortrijk.

Inschrijven enkel online via deze link

uitnodiging hoofdanimator in het jeugdwerk

uitnodiging basiscursus

De KAJotters zijn onze trekpaarden!

Cursus hoofdanimator paasvakantie 2016

Van 5 tot en met 9 april ging de hoofdanimatorcursus door in Oostende. Met zes deelnemers en twee begeleiders was het een kleinere groep dan gewoonlijk. We hebben ons mannetje echter goed gestaan. Oostende zal de KAJ nooit vergeten. Voor diegenen die zich afvragen wat zo’n cursus precies inhoudt, blijf vooral verder lezen.

Every challenge, with courage I will face

Cursus animator paasvakantie 2016

Er zijn nog zekerheden in het leven: de tweede week van de paasvakantie verzamelde een groep enthousiaste Kajotters voor een weekje 'cursus animator'. Maandag was het wat afwachten en zoeken, maar op zaterdag ging iedereen naar huis met een valies vuile was, plannen, ideeën, herinneringen en nieuwe vrienden van over het hele land.

Het was wel uitdagend! Ik heb kwaliteiten van mezelf ontdekt, waarvan ik dacht dat ik ze niet had!

De moeilijke situatie van werkzoekenden jongeren

Jongeren uit Vlaanderen voeren vrijdagochtend actie doorheen Oostende. Met spandoeken en t-shirts met slogans vragen we aandacht voor de moeilijke situatie waarin jongeren, werklozen en werkzoekenden zich bevinden. We spraken tientallen jongeren aan in Oostende en kwamen tot de conclusie dat er heel wat fout loopt. We zullen onze klachten overbrengen aan de interim-kantoren. Daarnaast hopen we met onze actie ook de regering en de werkgevers te bereiken. “We voeren actie omdat steeds meer jongeren de slechte communicatie, valse informatie en het gebrek aan kansen voor nieuwe werkzoekenden grondig beu zijn”, zegt woordvoerster Céline De Bondt. “Als werkzoekende is het moeilijk om gemotiveerd te blijven als het beloofde telefoontje steeds weer uitblijft of wanneer je na lange tijd werken nog steeds geen vast contract krijgt. Daarnaast is het frustrerend om voortdurend vacatures aangeboden te krijgen die totaal niet bij je profiel passen: dit geeft ons het gevoel dat ze eigenlijk geen interesse hebben om onze talenten te zien en ons verder willen helpen." zegt Kris Beernaert.

De school van morgen

Wij, de leden van KAJ gaan op vrijdag 8 april een actie voeren op de markt van Nieuwpoort. Deze actie zal gaan over de problemen in het onderwijs die we gehaald hebben uit getuigenissen.

De KAJ is een beweging die staat voor verandering en wij willen dit ook doorvoeren. Wij zijn de deelnemers van de lopende animatorcursus. Wij hebben elk in onze eigen afdeling vastgesteld dat er problemen zijn omtrent onderwijs. Daarnaast hebben wij dit getoetst bij de Nieuwpoortse jongeren.

An offer you can't refuse!

Paasvakantie!!  Dan denken we aan chocolade eieren, even geen huiswerk... Maar we denken vooral aan de KAJ-cursussen! Deze zijn een tijd om nooit te vergeten omdat je hier een persoonlijke boost van krijgt.

Wij zijn op zoek naar unieke mensen die KAJ diep in hun hart dragen, die samen met vele andere kajotters iets willen veranderen. Gasten die willen bijleren, die zich engageren om hun afdeling beter te doen draaien, die oprecht geïnteresseerd zijn in hun leden... Kortom: gasten die super gemotiveerd zijn om KAJ te maken!

Samen KAJ groter en sterker maken

Margo, KAJ d'Aa over cursus hoofdanimator

Wat hebben jullie allemaal gezien op de cursus hoofdanimator?

We hebben vooral gewerkt rond hoe je een groep kan maken! Zoals wij. We kwamen toe en kenden elkaar niet, het was een volledig nieuwe groep! We hebben zowel in de theorie gezien als in de praktijk ondervonden hoe je één geheel van al die individuen kan maken en zelfs nieuwe vriendschappen kan ontwikkelen. Waar we ook fel mee bezig waren, is hoe we rond de campagnes van KAJ kan werken in onze afdeling. Rond het thema school hebben we echt veel bereikt: “Wat is het probleem precies en hoe moeten we omgaan met wat we horen van de jongeren? Hoe kunnen we dit concreter maken?” Ik ontdekte dat je dit eigenlijk gemakkelijk in je eigen afdeling kan doen.

Een topweek!

De Paasvakantie staat gelijk aan animator cursus!

18 deelnemers, 6 begeleiders en 3 koks maakten er samen een schitterende cursus van.

De inhoud

Iedereen komt naar cursus om bij leren, allemaal samen willen we KAJ groter en sterker maken. Daarvoor bereidde de werkgroep een strak programma voor: kennismaken, ledenwerving, ledenopvolging en actie. Maar we zien niet alleen de theorie, we denken ook veel na hoe we dit kunnen toepassen in onze eigen afdeling. We eindigen daarom de week met een planning voor onze stage. De meesten kiezen voor 'ledenwerving'. We denken na over onze stappen: Wie wil ik naar mijn afdeling krijgen? Hoe ga ik die jongeren leren kennen? Hoe ga ik voor hen een leuke startactiviteit maken? Hoe ga ik er voor zorgen dat ze de rest leren kennen? Zo groeien alle zotte ideeën, vage plannen en kleine besluitjes uit tot een planning waarmee we direct aan de slag kunnen. Op deze manier willen we 75 extra leden in KAJ tegen november!

Van hoofdanimator tot tien nieuwe leden.

We hebben vroeger nog animatorcursus gevolgd, maar deze hoofdanimatorcursus was echt heel leuk! Doordat we allemaal werken, zijn we jaren niet kunnen meegaan op hoofdanimator. Tot Jeroen plots kwam vertellen dat de cursus in plaats van een week slecht vier dagen meer is en dat we enkel vrijdag verlof moesten nemen. Aangezien we met twee waren die sowieso al niet moesten werken en vrij waren dat weekend, hadden we beslist om mee te gaan. We konden hier maar uit leren en het zou de KAJ ten goede doen.

Na lang aandringen van Jeroen waren we uiteindelijk met vier ervan overtuigd dat we er een leuk weekend van konden maken. Een leuk weekend bleek nadien nog licht uitgedrukt. We hebben een enorm zotte tijd beleefd, we hebben enorm veel bijgeleerd, onze motivatie is terug aangewakkerd en we hebben zelfs zin om iets te veranderen binnen de afdeling. Vraag maar aan iedereen die ooit mee was: het is een weekend om nooit te vergeten! Een leerrijke ervaring dat door middel van een stage een mooi resultaat teweeg brengt. En wij, de kern van KAJ Zwevegem kunnen het weten!

Ik heb er geleerd om mijn eigen inbreng meer te waarderen en die dan ook te verwoorden naar anderen.
Ik heb geleerd om mijn drempel om onbekende personen aan te spreken in verband met thema’s binnen de KAJ te verlagen.
Hoofdanimator heeft me leren zien, in het zien-oordelen-handelen proces.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugde

Een cursus animator is een intensieve week met veel doen, plezier, informatie en nieuwe vrienden. Maar na de cursus animator start pas het echte werk: zoveel mogelijk meenemen naar onze eigen afdeling. Op cursus maakt iedereen al een planning op om dit te doen: ledenwerving of ledenopvolging toepassen.hoe meer zielen

Velen maakten de keuze om nieuwe leden werven. Hierdoor kan KAJ groeien, in onze eigen afdeling, maar daardoor ook in onze regio en Vlaanderen. Want hoe meer volk, hoe plezanter. Maar vooral: iedere jongere heeft het recht om KAJ te leren kennen.

Onze stage doen we niet zomaar zonder nadenken, maar wel samen met een begeleider, met een plan en een doelstelling. Klinkt beetje lastig, te veel werk, te moeilijk, etc.? We laten onze ledenwervingsexperten aan het woord voor meer duidelijkheid!