Afdrukken

Woensdag 18 Mei 2016: Deze morgen vertrekken we naar Manthoc een organisatie dat opgericht is door de JOC Peru in 1989.

Mathoc is een organisatie dat kinderen opvangt voor en na school, waar ze de waarden en normen leren, op een speelse manier rond waardig werk.

Hier ontmoeten we verschillende jongeren. Alexander en Richa gaan allebei naar school en helpen met hun mama. We krijgen een rondleiding in het huis, zo gaan we van de bibliotheek tot aan twee verschillende werkruimtes. Eentje waar er armbandjes worden gemaakt, en zakken die ze zelf leren naaien en eentje waar er wenskaarten worden gemaakt uit gerecycleerd papier door de jongeren.

We ontmoeten Lourdes, een collega van Rita en Annemie van Wereldsolidariteit. Haar dochters zitten ook in een moeilijk project op vlak van werk. Één dochter (27 jaar) studeerde in de medische sector en vindt geen werk, zij woont met haar kind in bij Lourdes. Haar andere dochter (31 jaar) is chefkok van opleiding en week uit naar Canada om werk te zoeken omdat jobs in haar sector schaars waren in Venezuela. In Canada heeft ze een vergunning om te studeren, maar niet om te werken. Als inkomen werkt ze in het zwart als poetsdame bij gezinnen. Ook hier komen we het verhaal tegen van gekwalificeerde mensen die hun talenten niet kunnen benutten.

Lourdes pakte ons vanmiddag mee naar een pleintje in Lima waar we genoten van een prachtig uitzicht op de zee. Ze gaf ons onderweg ook nog wat informatie mee over wat we moeten doen bij tsunami's omdat dit een verkeersbord is dat we niet kennen in Europa.

Achter een verkwikkende wandeling naar het strand en een uitbundig taxiritje naar het mooiste uitzichtspunt van Lima vertrekken we s'avonds in twee groepjes naar IPROFOT, een lokaal schooltje waar jongeren s'avonds nog les krijgen omdat ze overdag werken. Hier worden we enthousiast voorgesteld aan een 40-tal jongeren door JOC Peru. We mogen zelfs een les bijvolgen over de stemrechten van de vrouwen.

Wordt zeker vervolgd!