Afdrukken

Dinsdag 17 mei 2016: Na een kort rustmoment en een lekker ontbijt vertrekken we naar Plaza de Armas om de werksituatie van schoenpoetsers te bevragen. Jesus Juares Guerrerro staat ons te woord. Hij vertelt ons dat er weinig jongeren werken als schoenenpoetser omdat de meeste jongeren naar school gaan. Hij werkt doorheen de week van 8u30 tot 14u en van 16u30 tot 20u. Enkel de zondag werkt hij in de voormiddag. Jesus verdient ongeveer 30-50 sol per dag( 10 à 15 euro/dag).

Tijdens het middagmaal vertelt Kelly Diana van JOC Chiclayo haar verhaal. Zij studeerde sociologie en vindt het moeilijk om werk te vinden. Haar diploma is soms zelfs een reden om haar niet aan te nemen, overkwalificatie is in Peru een storende factor bij het vinden van werk buiten de eigen sector.

We herkennen dit verhaal, met een diploma werk zoeken onder het opleidingsniveau is in België zeer moeilijk. Werkgevers zijn bang om hun personeel kwijt te spelen als er betere vacatures de revue passeren. Het gemiddelde loon in Peru is 800 sol per maand. Een werknemer die onder contracten heeft gewerkt in het formele werkcircuit en zonder werk valt, heeft na twee maanden recht op 400 sol. Dit is wel afhankelijk van het soort job. In Peru is dit een begin van sociale zekerheid, maar niet genoeg om zelfstandig van te kunnen leven. We maken weer de vergelijking met onze eigen ervaring: na 8 maanden deeltijds werk krijgt één van onze Belgische jongeren een werkloosheidsuitkering van 400 euro per maand. Ook niet genoeg om de rekeningen te kunnen betalen. Vaak wonen jongeren in Peru en België in bij de ouders en dienen ze een bedrag af te geven voor kost en inwoon.

Als afscheid brengen we met JOC Chiclayo een kort bezoek aan het mooie strand en zijn krachtige golven. Een mooi uitzicht en de zon, meer heb je niet nodig om even tot  rust te komen. Hierna vertrekken we met het vliegtuig naar Lima, de hoofdstad van Peru.

See you when we get there!