Proletariërs aller landen, verenigt U!

JOC EuropeBonn, 30 november 2013. Het is het eerste weekend van de kerstmarkt in de voormalige hoofdstad van West-Duitsland. Duizenden opgeklede Duitsers nestelen zich in de opgedrongen sfeer van langverwachte gezelligheid, met aroma's van gluhwein, schnaps, pannenkoeken en ander zoets. Tot de sfeer van geestesverdoezeling doorbroken wordt door luide kreten. “Fair statt prekär!” schalt er door de ijle winterlucht. “No fix job, no future”, komt het steeds dichterbij. Een twintigtal jongeren, uitgedost in witte stofpakken met opgeprikte spreuken, zuigt de aandacht naar zich toe. Verbouwereerd kijkt de menigte toe. Sommigen lachen, anderen nemen een nip sterke koffie en zeggen: “die gasten hebben gelijk”. Enkelingen sluiten zich zelf bij die jongeren aan en spelden ook een spreuk op hun borst.

Opvoeding van de samenleving heet dat. Mensen bewust maken en hen doen discussiëren met elkaar over één van de belangrijkste onderdelen van het leven: ons werk en hoe het ons zeker of onzeker maakt.

Sommigen lachen, anderen nemen een nip sterke koffie en zeggen: “die gasten hebben gelijk”.

JOC EuropeBij de activisten herkennen we Keith van de interimactie in Oostende, Ahlam uit Brussel en Michael uit Genk. Samen met jongeren uit Duitsland, Wallonië en Oekraïne maken ze hun realiteit bekend. Die realiteit is “precair werk”, anders gezegd: onzeker werk. Of nog beter: een werksituatie waarin je afhangt van geluk. En waarin als je ongeluk hebt, en dus geen vast en stabiel werk hebt, het je eigen schuld is. Vier dagen lang wisselden vijftien jongeren hun ervaringen uit rond dit thema, op een seminarie georganiseerd door de Europese KAJ, waar ook wij als KAJ Vlaanderen aan meewerken.

JOC EuropeWat heb ik allemaal geprobeerd om een goeie job te vinden? Wat heb ik beleefd met interimkantoren, tijdelijke contracten, zwartwerk, onbetaalde stages of zelfs mini-jobs? De vaststellingen en voorbeelden waren duidelijk: we beleven het allemaal. We zitten vast in tijdelijk werk, er is weinig sociale bescherming, we moeten tijdelijke jobs doen die niets met onze opleiding te maken hebben, we worden gedwongen in het zwart te werken, als we buitenlandse roots hebben is het dubbel zo moeilijk en met de interims loopt het serieus scheef. In dat systeem moeten we altijd beschikbaar staan om onmiddellijk te kunnen beginnen, we worden gelokt voor jobs of vaste contracten die er dan niet zijn en we voelen ons tweederangsarbeiders.

Die realiteit is “precair werk”, anders gezegd: onzeker werk.

Na de symbolische actie in Bonn was het duidelijk: wij willen hier allemaal mee doorgaan. Daarvoor is het van essentieel belang dat in de basis, in de steden, in elk land jongeren hun situatie bekendmaken aan de samenleving, politiekers en media. Het zal de start zijn van een grote stap voorwaarts, voor alle jonge werknemers over heel Europa!

Plaats reactie