Ola companeros/as! Cómo estás

Wij hebben fantastisch nieuws!!

In samenwerking met Wereldsolidariteit kunnen tien leden van KAJ op reis naar Peru. Natuurlijk niet gewoon als toerist, maar wel om een samenwerking met de Juventud Obrera Cristiano de Peru, de KAJ in het Zuid-Amerikaanse land, kennen te leren.

JOC Peru, een sterke beweging met een rijk verleden

Wist je dat de JOC Peru dit jaar haar 80-jarige bestaan viert? De JOC werd dus opgericht in 1935, dat is slechts 10 jaar na de oprichting van de KAJ hier bij ons. Peru is door haar ligging en geschiedenis een land met zeer verschillende culturen. Je hebt er grootstedelijke gemeenschappen als de hoofdstad Lima en steden verspreid over de 2.400 kilometer lange kustlijn. Meer landinwaarts is er het Andesgebergte, waar meer traditionele samenlevingsvormen voorkomen. Eens over de Andes zijn er vaak moeilijker bereikbare gemeenschappen die leven in de uitgestrekte jungle van het Amazonewoud.

De acties van de JOC zijn sterk

Ze concentreren zich op vier thema's: huispersoneel, productie, leven in de wijken en beroepsopleiding. Ter illustratie is er de afdeling in Ceclao, die de vele meisjes die vanuit het platteland in de stad zijn komen werken als huishoudster samenbrengt op zondag, de enige rustdag voor de meisjes. Ze hebben bijna geen sociale bescherming en hebben de laagste lonen van het land. Door de actie wordt er een eerste vakbond opgericht voor huiswerksters. Hiermee willen ze de regering dwingen om huispersoneel wettelijk te erkennen en sociale bescherming te geven.

Een echt en duurzaam partnerschap

Met onze campagnes hadden wij een belangrijke invloed op de maatschappelijke en politieke discussie over precair werk (met het Zwartboek Interim) en over de gevolgen van echtscheiding. Echtscheiding komt in Peru bijna niet voor, maar precair werk is er des te meer. Abraham, voorzitter van JOC Peru zegt daarover: “Wij zien hier interimkantoren opduiken en tijdelijk werk neemt bij ons toe. Wij willen die tendens te lijf gaan. Wij zijn zeer benieuwd om jullie aanpak te leren kennen”.

De reis naar Peru is dus geen eenmalige uitwisseling of sociaal toerisme maar de start van een partnerschap. Dat steunt op de overtuiging dat we van elkaar kunnen leren. Dat houdt in dat we in de toekomst onze Peruaanse vrienden ook naar hier willen uitnodigen.

Het traject voor en na de reis

Het is noodzakelijk om goed voorbereid naar Peru te trekken om na de reis de ervaring te delen met de rest van de beweging. Tijdens een aantal samenkomsten vóór de reis maken we kennis met elkaar, met het land Peru en de werking van de JOC Peru. We leggen onze ervaringen samen en maken er een geordend geheel van dat we in Peru kunnen voorstellen. Na de reis komen we nog samen om na te denken hoe we het geleerde gaan verspreiden in de KAJ.

Hoe kan je deelnemen?
  • Deze reis zal gaan over precair werk, wij zoeken dus KAJ-leden die hier ervaring mee hebben.
  • We verwachten van de deelnemers dat ze zich engageren voor heel het traject.
  • Wij verwachten van de deelnemers een eigen inspanning in het kostenplaatje. Om een idee te geven: het zal zeker 500 euro zijn, wat gezien de koste (vlucht, verblijf, enz.) zeer democratisch is.
  • Ben jij misschien één van de tien? Laat het je vrijgestelde weten.

 

Plaats reactie