Is dit nu de moderne arbeidsmarkt?

Een eng debat over arbeid, mens en maatschappij

De honderden voorbeelden opgenomen in het boek, slechts een greep uit de meer dan duizend getuigenissen die KAJ de voorbije 4 jaar verzamelde, vertonen opvallende gelijkenissen. Stuk voor stuk onthullen ze hoe werkzoekende jongeren vandaag in een ware rat-race gedwongen worden. Ze tonen op welke manier onze sociale bescherming onderuit wordt gehaald en hoe de integriteit van werkzoekenden en interimkrachten op de helling komt te staan.

Je kan Is dit nu de moderne arbeidsmarkt? - zwartboek interim downloaden of hier kopen en onze campagne steunen!

Alsof Europa de poort naar welvaart is

Anna Oksiutovych

Geachte heren Verhofstadt, Barosso en co,

Beste vaandeldragers van de sociale strijd in Oekraïne,

Er moet ons iets van het hart over de situatie in Oekraïne.

Laten we maar onmiddellijk met de deur in huis te vallen. U maakt een karikatuur van de sociale strijd in het land. Misschien zag u eergisteren Ter Zake. Daar sprak een Oekraïner van drie partijen in het conflict. De machthebbers, de oppositie en het volk. De machthebbbers zijn pro-Russisch, de oppositie pro-Europees. En het volk?

Proletariërs aller landen, verenigt U!

JOC EuropeBonn, 30 november 2013. Het is het eerste weekend van de kerstmarkt in de voormalige hoofdstad van West-Duitsland. Duizenden opgeklede Duitsers nestelen zich in de opgedrongen sfeer van langverwachte gezelligheid, met aroma's van gluhwein, schnaps, pannenkoeken en ander zoets. Tot de sfeer van geestesverdoezeling doorbroken wordt door luide kreten. “Fair statt prekär!” schalt er door de ijle winterlucht. “No fix job, no future”, komt het steeds dichterbij. Een twintigtal jongeren, uitgedost in witte stofpakken met opgeprikte spreuken, zuigt de aandacht naar zich toe. Verbouwereerd kijkt de menigte toe. Sommigen lachen, anderen nemen een nip sterke koffie en zeggen: “die gasten hebben gelijk”. Enkelingen sluiten zich zelf bij die jongeren aan en spelden ook een spreuk op hun borst.

Een eetfestijn ten voordele van de Haïtiaanse KAJ

TomZaterdag 2 april waren vijftien jongeren de hele dag aan het koken, tafels aan het klaarzetten, aan het onderhandelen met inhalige marktkramers, heen-en-weer naar de winkel aan het lopen. Die avond kwamen er immers 110 mensen eten in de Sint-Coletazaal in Gent, die we een Caraïbisch driegangenmenu hadden beloofd. We waren zeker enthousiast: op het einde van de avond was iedereen tevreden en hadden we bijna 1200 euro opgehaald. Maar waarom al die moeite?

Iedereen miljonair…

Zondag 31 oktober vertrokken Joeri en ik, Bianca, samen met nog 16 andere ervaringsreizigers van Wereldsolidariteit (WS) naar Indonesië. Na ongeveer 16 uur vliegen met een tussenstop van 8 uur in Abu Dhabi landen we op 1 november rond 14 uur lokale tijd in Jakarta, Indonesië. Wanneer we met onze bus de hoofdstad binnenrijden, komen we ogen tekort: omsingeld door motorfietsen, verwarrend verkeer (want ze rijden hier links) en op het kruispunt een man met een dansend aapje. Weg Brussel, weg Vlaamse ordelijkheid, hier ontvouwt zich Indonesië. Een land met 240 miljoen inwoners en wel 17000 eilanden. Het eiland Kalimantan beschikt met haar tropisch regenwoud over “de longen van Azië”. Bali is, volgens vakbondsleider Edwin, het paradijs voor verliefde koppeltjes. Java kent iedereen ondertussen van haar vuurspuwende vulkaan Merapi. Wij, ervaringsreizigers van WS, starten ons avontuur in Jakarta, de hoofdstad.

Op bezoek bij KAJ Oekraïne in L'viv

Björn op bezoek bij KAJ OekraïneKAJ bestaat ook in Oekraïne, al is bestaan hier een groot woord, want het is een beweging die in opstart is. KAJ Vlaanderen besloot bijna een jaar geleden om zijn schouders onder deze spruit te zetten. Een van de kajotters daar, Anna Oksutovich, werd aangesproken om vrijgestelde te worden en nadat zij enkele keren naar Brussel was afgezakt, werd besloten dat het nu onze beurt was om de beweging in tegenovergestelde richting te maken en dus naar L'viv te vliegen om ons te vergewissen van de situatie waarin het land en de KAJ zich bevinden.

SOS KAJ Haïti

Ook jullie kunnnen een verschil maken. Steun met jouw afdeling de KAJ in Haïti. Organiseer met jouw afdeling of regio zelf een originele actie op Goede Vrijdag. Laat het ons weten en misschien komt de Vliegende reporter bij jullie langs.

Je kon er de voorbije maanden niet naast kijken: een zware aardbeving trof Haïti. Duizenden mensen lieten het leven en duizenden anderen zoeken nog steeds naar eten, onderdak en medische verzorging. Wat jullie misschien niet wisten, is dat Haïti het voor de aardbeving ook al heel moeilijk had. De KAJ van Haïti was toen al volop aan het proberen de jongeren in hun land op te komen voor zichzelf en de wereld rondom hen. Deze ramp maakte alles nog veel erger, maar KAJ Haïti geeft niet op en wij kunnen hen daarbij helpen.

dvv belfius