Afdrukken

Campagne Echtscheiding in Gent-Eeklo

Campagne Echtscheiding in Gent-Eeklo Begin maart was het terug tijd voor een jarenlange traditie: de kajotters uit de regio Gent-Eeklo gaan samen op regioweekend, telkens een weekend met ontmoeting, ontspanning, vorming en bezinning. Dit jaar hadden Nika, Thomas en Ewoud iets speciaals voorbereid, met heel veel spanning presenteerden ze aan de groep van 65 kajotters hun actie.

Waarover gaat jullie actie?

Ewoud: Het gaat over dingen die jongeren meemaken als hun ouders gescheiden zijn. Op het nationale congres hebben we drie thema's gekozen waar we met KAJ rond willen werken. We hebben gekozen voor dingen die heel vaak terugkomen in de verhalen van jongeren.

Thomas: Ik heb ook gescheiden ouders en vaak hangt daar nog een taboe rond. Iedereen klaagt over zijn ouders, maar over gescheiden ouders wordt niet zoveel gezegd. En veel ouders beseffen ook niet wat voor een impact dat heeft op ons leven. Op weekend vertelde een gast bijvoorbeeld dat hij zijn mama niet meer zag door de scheiding. Zijn papa had ook geen nieuwe vriendin en daardoor mist hij nu echt wel een vrouwelijk figuur in zijn leven.

Iedereen klaagt over zijn ouders, maar over gescheiden ouders wordt niet zoveel gezegd.

Campagne Echtscheiding in Gent-Eeklo

Ouders beseffen ook niet hoe moeilijk die wissel is voor ons: iedere week al ons gerief verhuizen, soms leven vanuit een koffer. In twee huizen wonen betekent voor mij ook elke week verhuizen naar een andere wereld. De regels bij mijn mama en papa zijn compleet verschillend. Het stomste voorbeeld daarvan: bij mijn mama moet ik binnen mijn schoenen aanhouden zodat mijn sokken niet vuil worden. Bij mijn pa moeten mijn schoenen altijd uit. Als ze dat samen overleggen, zou dat veel makkelijker zijn. Ik moet dus iedere week wennen aan die kleine dingen.

Nika: Wij zijn niet de enigen en bij KAJ gaan wij voor vooruitgang bij jongeren. Er zijn veel jongeren die gescheiden ouders hebben en waar niet naar geluisterd wordt. Ook voor de jongeren is dit een superingrijpende gebeurtenis en dat moet voor ons zo makkelijk mogelijk gemaakt worden. Met de actie hopen we iets te veranderen aan situaties die het gevolg zijn van een scheiding van ouders.

Waarom werken jullie mee aan deze actie?

Thomas: Ik vind het ook leuk om nieuwe, gedreven mensen te leren kennen. Ik vind het de max dat mensen open en eerlijk hun mening durven geven. Ik hoor nu ook andere verhalen, daardoor kan ik alles beter verwerken. Misschien zou ik die ook wel aan mijn pa willen tonen. Misschien dat er daardoor ook iets kan veranderen.

Nika: Mijn ouders zijn ook gescheiden en ik heb nog veel vrienden die ook gescheiden ouders hebben. Ik wil dat andere jongeren zich durven uitspreken over wat ze willen: over de verblijfsregeling, co-ouderschap of wat dan ook.

Thomas: Ik vind het belangrijk om niet te wachten tot een ander het doet. We maken allemaal hetzelfde mee en ik wil mij ervoor inzetten zodat er iets kan veranderen. Niet enkel voor mezelf, maar ook voor anderen. Ik vind dat iedereen dat moet doen, geen schrik hebben, gewoon samen doen en dan gaan we wel zien waar we uitkomen.

Campagne Echtscheiding in Gent-Eeklo

Wat hebben jullie tot nu al gedaan met de actie?

Nika: Vorig jaar hebben we op nationaal niveau al het één en ander gedaan, maar nu proberen we dat vooral verder te zetten in onze eigen regio. We luisteren naar gasten in de regio die ook gescheiden ouders hebben: of zij hun verhaal willen vertellen en willen meewerken. Ook andere kajotters kunnen onze actie mee steunen. We hopen zo met een grotere groep verder te werken.

Wat hebben jullie op het weekend gedaan?

Nika: We hebben aan 65 kajotters verteld wat we aan het doen zijn met onze campagne. Veel wisten al dat we daar mee bezig waren, van vorig jaar of van op het congres.

We willen een film maken, samen met hen, over wat het betekent om gescheiden ouders te hebben. We hebben daarom een spel gespeeld. Zo kwamen ze op een leuke manier in contact met bepaalde gevolgen van een echtscheiding.

Ewoud: De opdrachten hadden te maken met de gevolgen die een scheiding heeft op het leven van jongeren. Zo moeten jongeren die in twee huizen wonen, vaak echt sleuren met hun gerief. Een meisje dat ik ken, moet bijvoorbeeld elke week 7km fietsen met al haar gerief: kleren, laptop, boeken, zelfs als het regent. Er was dan een opdracht waarbij ze met 50 kledingstukken moesten sleuren door heel het winkelcentrum.

We wouden daarmee op een toffe manier aan de rest van onze regio bekendmaken wat de gevolgen zijn. We willen hen ook warm maken om ook mee te werken aan de actie.

Campagne Echtscheiding in Gent-Eeklo

Hebben jullie positieve reacties gekregen op jullie actie?

Nika: Onmiddellijk nadat we het filmpje getoond hadden, kwam er al iemand bij mij zeggen dat hij zijn verhaal wou vertellen. Dat vond ik echt wel wijs. Ik denk dus wel dat we veel gasten geïnspireerd hebben en ik denk dat er nog veel zullen volgen.

... als jongeren dit zien, merken ze dat ze niet alleen zijn.

Een reactie van een deelnemer: Ik vond 'regio' superplezant en de activiteit rond echtscheiding was heel belangrijk om mensen te laten weten dat het niet overal huisje-boompje-tuintje is en dat er ook kinderen zijn die het moeilijk hebben in hun thuissituatie. Het was mooi dat we erover konden praten als we dat zelf wilden. Mij heeft het deugd gedaan eens mijn verhaal te kunnen doen zonder dat er negatieve reacties op kwamen of dergelijke. 'Regio' was voor mij niet zomaar een weekendje uit, maar het was heel belangrijk voor mij en het was zo mooi om te zien en aan te voelen dat mensen je steunen en proberen te helpen.

Thomas: Ja, heel veel mensen vinden het een goed initiatief. Ik heb er bijvoorbeeld ook over verteld op school en zij waren ook echt onder de indruk dat we daar mee bezig waren.

Campagne Echtscheiding in Gent-Eeklo

Hoe hopen jullie nu verder te gaan?

Nika: We willen nog veel gasten die hun verhaal vertellen, zodat we een echte film kunnen maken.

Thomas: We willen zo veel mogelijk jongeren bereiken! Het is een zwaar thema, maar we willen het leuk aanpakken met die film. Iedereen moet meehelpen en geïnteresseerd zijn. We moeten nu eerst zien wat we in handen krijgen, dan kunnen we opnieuw kijken hoe we verder gaan.

Ewoud: We willen uiteindelijk aan het grotere publiek bekendmaken wat de gevolgen zijn voor ons. Door die film te maken, willen we daar zelf meer zicht op krijgen.

Wat hopen jullie daarmee te bereiken?

Thomas: Nu al zien we dingen bij verschillende mensen terugkomen, als jongeren dit zien, merken ze dat ze niet alleen zijn. Er zijn nog jongeren die hetzelfde meemaken: het gevoel van samenhorigheid versterken. Ten tweede willen we ook aan anderen duidelijk maken wat het effect van een scheiding is, zodat ouders, maar ook anderen, daar meer rekening mee houden.

We vertrekken vanuit de jongeren, vanuit onszelf.

Nika: We vertrekken vanuit de jongeren, vanuit onszelf. We willen dat er naar ons geluisterd wordt door ouders. We hopen dat ouders geïnspireerd worden om te luisteren naar hun kinderen. We werken samen om iets beter te maken, we doen het op een leuke manier.