Vaak rijden er combi's rond die ons controleren

Afdrukken

Politie en repressie

KAJ is een beweging die verandering wil, dat moeten we niet meer uitleggen. Jullie lazen al over de toestanden bij interim, maar ook andere thema's komen aan bod, bijvoorbeeld “politie en repressie”. Barbara, stadswerker voor de KAJ in Antwerpen, vroeg zich een aantal dingen af: hoe de politie omgaat met jongeren, wat de houding van de gemeente en de politiek is, wat nu juist de problemen en eventuele oplossingen zijn. Ze sprak met verschillende jongeren in Antwerpen-Noord (of twintig-zestig, zoals de wijk daar wordt genoemd, naar de postcode). Je leest hier enkele van de straffe verhalen die ze al heeft verzameld.

De jongeren van Antwerpen-Noord schieten goed met elkaar op. Ze spreken vaak af op de talrijke pleinen die aanwezig zijn in hun buurt: het Stuivenbergplein, het Viséplein of het Elisabethplein. Het zijn de plaatsen om met elkaar te praten of te sporten. De pleinen zijn een ontmoetingsplaats waar ze zich kunnen uitleven, maar er rijden ook vaak combi's rond om te controleren. De jongeren komen geregeld in aanraking met de politie en andere instanties.

Getuigenissen

Mo (17 jaar):

Een paar maanden geleden stond ik met enkele vrienden te praten op het Elisabethplein. Een vrouw uit de buurt vindt het enorm storend dat we er staan, ik weet ook niet waarom. We staan er gewoon met elkaar te praten en te lachen, meer doen we niet. Toch belt ze altijd de flikken om ons weg te jagen. We waren dat echt beu, dus toen de flikken ons nog eens kwamen wegjagen, vroegen we waarom we hier niet mochten staan, de straat is toch van iedereen? Het enige wat die flik antwoordde, was dat we voor overlast zorgden. We staan hier gewoon met elkaar te praten, wat is daar nu verkeerd aan?vroegen we. Als wij zeggen dat je weg moet gaan, dan ga je weg, zei die flik. We antwoorden dat we daarmee niet akkoord gingen, dat wij evenveel recht hadden als iemand anders om daar te staan. Hij begon zijn geduld te verliezen en zei dat ik mee moest gaan naar het politiekantoor. Ik wilde niet mee omdat ik niets verkeerd had gedaan. Toen greep hij mijn arm en riep hij dat ik moest meekomen omdat ik zogezegd amok maakte. Ik trok mijn arm terug en zei dat ik niet mee wilde en dat hij mij gerust moest laten.

Toen nam hij me met brute kracht vast en sloeg me een paar keer.

Op het politiekantoor moest ik een verklaring afleggen en mocht ik weer beschikken. Ik had er een paar blauwe plekken aan overgehouden.

Terkan (16 jaar):

Een paar maanden geleden, net voor de examens, zat ik op de tram richting het Sportpaleis. Er kwam een controleur naar mijn vervoersbewijs vragen. Ik had er geen gekocht en zei dat ook tegen hem. Ik moest mijn pas afgeven, maar die had ik niet bij. De controleur zei dat ik mijn gegevens dan maar moest geven. Blijkbaar ging het niet snel genoeg voor hem, want hij riep er snel de flikken bij. Na een hele discussie moest ik meekomen naar het politiekantoor. Ik wilde niet mee en probeerde te ontkomen.

Ze hielden me tegen en gaven me enkele rake klappen.

Er waren veel mensen aanwezig, maar niemand deed iets. Er waren zelfs gasten die het aan het filmen waren. Echt verschrikkelijk, dat wil ik niet meer meemaken!

Yasin (15 jaar):

Begin juni was ik onderweg naar een maat van me. Ik was aan het wandelen op de weg tussen Park spoor Noord en het Viséplein toen er een combi stopte. Er stapten twee flikken uit. Ze zeiden dat ik tegen de muur moest gaan staan. Toen ik vroeg waarom, zeiden ze dat ik dat maar al te goed wist, maar ik wist helemaal van niets, ik was gewoon op weg naar een vriend.

Ze beweerden dat ik net een overval had gepleegd, wat ik natuurlijk ontkende. Ze duwden me daarop tegen de grond, namen hun handboeien en deden die strak rond mijn polsen.

Op kantoor namen ze mijn verklaring af en plots lieten ze me gaan omdat ze toch de verkeerde te pakken hadden. Ja, dat was ik toch al heel de tijd aan het zeggen. We moeten het zekere voor het onzekere nemen, zeiden ze er nog bij. Mijn pink zag helemaal dik van die handboeien. Ik ben dan naar het ziekenhuis gegaan om foto's te laten nemen, hij bleek op verschillende plaatsen gebroken. Mijn ouders hebben die flik aangeklaagd. Hij heeft toen een schorsing van een maand gekregen, maar kreeg wel nog zijn loon. Wat voor een straf is dat nu? Het is echt niet eerlijk!

Ook in andere regio's worden gelijkaardige verhalen verzameld. Je leest hier vast meer over in een volgende up2date.