Jongeren (z)onder druk

Afdrukken

Goede Vrijdagsactie regio Brussel en Vlaams-Brabant

De kernleden van KAJ Brussel en Vlaams-Brabant hebben een heel jaar gewerkt rond het jaarthema (z)onder druk. Via regiobijeenkomsten en (kern)leden- weekends kwamen ze tot druktegesprekken, waaruit uiteindelijk tot een top 7 van hogedrukgebieden voor jongeren tussen 14 en 25. We zetten de bevindingen op een rijtje, laten een aantal leden en kernleden van afdelingen uit de regio's aan het woord en laten zien wat jij juist kunt doen.

De thema's

Getuigenissen

Sabawoon: 18 jaar, KAJ de Mug

Ik lig het meest onder druk in mijn eigen woning. Het is een klein appartementje van 6 op 3 aan een drukke steenweg in Schaarbeek. Ik woon net naast de ingangsdeur. Elke keer iemand binnenkomt, word ik wakker. Ik heb problemen met verscheidene buren. Ze moeten altijd passeren en maken daarbij lawaai. Ze praten soms in de gang. Zo is er mijn bovenbuur die systematisch om 3u ’s nachts binnenkomt. Dan kan ik niet meer in ’t slaap geraken en als ik dan naar school ga, val ik op mijn bank in slaap.

Het is er ook te klein. Ik betaal nu 400 euro per maand. Ik zoek een ander, betaalbaar appartement, maar omdat ik mijn inkomsten krijg via het OCMW, betrouwen de meeste verhuuurders dat niet. Ik zou eventueel ook een appartement kunnen delen met een vriend, zodat het wat duurder mag zijn.

Nabil: 25 jaar, KAJ regio Brussel

Einde mei moet ik het huis uit, het wordt dan verkocht. Ik moet dan dringend iets zien te vinden. Liefst zou ik iets kopen in plaats van te huren.

Dan kom ik uit bij de financiële druk. Alles wordt duurder in Brussel. Het appartement waar ik mijn oog op heb laten vallen, is net boven mijn limiet, maar ik zou toch een extra inspanning willen doen. Morgen bel ik naar het woningfonds voor een lening. Alles is perfect, behalve de ligging. Het ligt in een zeer drukke buurt.

Verder ondervind ik ook druk van de samenleving rondom mij: iedereen maakt het zo druk, je wordt er zo snel in meegesleept. Als iemand problemen heeft en je bent geïnteresseerd, dan voel je zelf ook de druk. Door je iets aan te trekken, trek je extra werk naar je toe.

Birgit Haghebaert: 20 jaar, KAJ Roosdaal

Ik ondervind vooral druk thuis en op school. Mijn ouders willen dat ik goede punten behaal. Als ik het niet goed doe, dan voeren ze beperkingen in, vooral in die dingen die ik graag doe.

Op school zelf heb ik grote pakketten leerstof te verwerken. In het secundair had ik het lastig met wiskunde, ik heb nu eenmaal weinig wiskundig inzicht. Voor het vak recht had ik weinig interesse. De andere vakken vielen nogal mee. Nu is beeldende opvoeding een probleemvak. Ik blijk niet creatief genoeg te zijn. Ik doe nu nog de examens mee in de richting kleuteronderwijs, ik zal dat zo goed mogelijk doen, maar in januari heb ik slechte examens afgelegd. Als alle leerstof samenkomt op het einde van het jaar is het voor mij lastig om alles in één keer te moeten leren. Ook mijn stages waren erg stressvol. Ik ga dan ook volgend jaar van richting veranderen, dan volg ik een opleiding kinderzorg. Ik kan dit doen in een aangepast systeem met permanente evaluaties, zodat ik van de grote pakketten leerstof verlost ben.

Ik ondervind ook de druk van andere studenten. Zo zitten we bijvoorbeeld in een groepswerk met 4, samen nog met een andere studente, die ook stopt met kleuteronderwijs. De andere 2 vinden het normaal dat wij dan een deel van hun werk overnemen, want wij hebben in hun ogen meer tijd. We hebben zo verschillende opdrachten tegelijk af te werken, telkens met strikte deadlines, die op elkaar volgen.

Joeri Coreman: 23 jaar, KAJ Leuven

Ik sta het meest onder druk thuis: om te presteren, om altijd aan het werk te zijn, om mijn werk goed te doen, zodat ik mijn rekeningen kan betalen. Zo is er wel regelmatig ruzie, als ik iets niet goed doe in de ogen van mijn ouders. Dat vind ik zelf het ergste. Ik droom ervan iets te huren of nog liever iets te kopen, maar dat is dan financieel wel een probleem. Ik moet dus wel een stevig werk vinden, waar ik een deftige boterham mee kan verdienen. Ik had een vast werk, toen had ik minder dat drukgevoel. Nu heb ik een gebroken voet en ik zit al anderhalve maand thuis. Daardoor is het hier dikwijls moeilijk.

Sarren Abbeloos: 20 jaar, KAJ Peizegem

Ik ben gestopt met school. Ik zou normaal nog drie jaar moeten studeren in de richting Marketing, dan zou ik 24 zijn. Ik wil tegen dan echter liever op eigen benen staan. Ik was ook niet zo’n goeie student, ik kon me niet erg concentreren op de studies, alhoewel het wel graag deed.

Nu zou ik een aantal opleidingen willen volgen: kraanman bijvoorbeeld ofwel kies ik voor een brandweeropleiding, zodat ik toch al iets in handen heb, want het is niet gemakkelijk om zonder diploma aan het werk te geraken. Als ik wil, kan ik werk vinden via mijn vader, maar ik verkies zelf werk te vinden en voor mezelf verantwoordelijk te zijn. Ik zou dan meer zelfvertrouwen krijgen en zo zou ik niet op mijn dertigste naar huis moeten gaan om mijn was te laten doen. Ik ga me nu dus inschrijven bij de VDAB.

Als ik werk, kan ik iets verdienen. Dan zou ik sparen voor een auto. Ik heb nu wel het geluk dat ik kan terugvallen op mijn thuis, ook voor de auto. Leeftijdsgenoten zetten me niet onder druk, ik kan er zelf afstand van nemen als het moet, zodat ze me niet kunnen meeslepen. De meeste vrienden hebben het heel druk met school, sommigen hebben zelfs geen tijd om eens een pintje te drinken, ze studeren 2 maand aan een stuk en ook ‘s nachts studeren ze nog.

E-actie!: En nu vooruit

KAJ Brussel en Vlaams-Brabant gaan verder met dit onderzoek en willen verscheidene partners en overheden advies geven over drukverlaging. Heb je zelf iets te vertellen over de druk die jij ervaart? Surf dan als de bliksem naar de facebookpagina van (z)onder druk, word lid en deel je verhaal.