Wat is nu eigenlijk Kamelejon?

Afdrukken

KAmeleJon is een laagdrempelige jeugdhuiswerking in Roeselare, waar heel wat jongeren met verschillende culturen en van verschillende origine elkaar ontmoeten. KAmeleJon is een werking met meer dan honderd leden van 36 verschillende nationaliteiten. Dus echt iets om trots op te zijn!

We hebben deze jongeren ook heel wat te bieden: Zo staat er een playstation, een pingpong tafel, een kicker. Ze kunnen drankjes aan democratische prijzen kopen. Kortom het is een ontmoetingsplaats waar jongeren zich thuis kunnen voelen, nieuwe vrienden kunnen maken, een babbeltje kunnen doen.

Klinkt een beetje zoals een Kaj- afdeling hé?

Inderdaad. Met KAmeleJon maken we ook deel uit van KAJ. Dit betekent dat we ook dezelfde uitdagingen aangaan als de andere afdelingen. Wat met jongeren in precaire werksituaties? Wat met de hoge schoolkosten? Hoe maken we onze afdeling groter?

‘Je bent welkom in KameleJon’. Met dit motto gingen wij Thibaut en Valérie de baan op.

We gingen aan de slag met ledenwerving. Maar waar moesten wij de juiste jongeren voor KAmeleJon nu gaan zoeken? Hoe pakken we dat aan?

Stap 1: Het uitzoeken van een school om aan ledenwerving te doen. Omwille van de achtergrond van KAmeleJon kwamen we al snel tot de keuze voor een school met OKAN-klassen. (Onthaalklas Anderstalige Nieuwkomers) Zo gezegd zo gedaan! Na een goede babbel aan de schoolpoort, kwamen we tot de conclusie dat er voor de jongeren heel weinig te doen was in de buurt.

Stap 2: Contact opnemen met de scholen. In samenspraak met het bestuur mogen we ons gaan voorstellen in de klassen. Datum was vastgeprikt en de voorbereiding kon beginnen.

Stap 3: D-day! Alle ingrediënten waren aanwezig om de aandacht van de jongeren te trekken. Een powerpoint, een leuke flyer, ons goed humeur en een kleine attentie voor de jongeren. Ding dong...Het was een schot in de roos. De belangstelling en de nieuwsgierigheid van de jongeren was aanwezig.

De woensdag erna zaten we in spanning te wachten. Wat was het resultaat van onze ledenwerving? De jongeren hadden wel belangstelling. Maar zouden ze ook langskomen? Lang hoefden we niet in spanning te wachten want 25 nieuwe jongeren kwamen die dag langs. We besloten dezelfde methode nog eens te herhalen op een tweede school met OKAN-klassen.

Nu zijn we al enkele maanden verder en kunnen we zeggen dat onze ledenwerving, zowel plaats als methode, voor KAmeleJon de juiste waren. Ons ledenbestand is uitgebreid met nieuwe, enthousiaste jongeren en iedereen heeft ondertussen zijn plaats gevonden in onze groep.

Ali (18): Ik ben al een jaar in Roeselare en ik wist niet dat dit bestond. In Turkije zijn er plaatsen waar ik andere mensen kon leren kennen, waar ik spelletjes kon spelen. Ik zocht dit hier, maar ik vond dit niet. Ik ben heel blij dat ik KAmeleJon nu ken en dat ik naar hier kan komen. En nu? We hebben aan ledenwerving gedaan. Maar nu moeten we ook zorgen dat de leden blijven komen. Het is enorm belangrijk om aanwezig te blijven in de leefwereld van de jongeren. Daarom houden we contact met de scholen. Zo kunnen wij af en toe deel nemen aan evenementen die de school organiseren. Het is een win-win situatie.

De trots van Kamelejon is een minivoetbalploeg. Zij gaan er stevig tegen aan en moeten nog enkele matchen winnen. Dit kunnen ze niet zonder een heleboel supporters.

Ook zijn we van plan om tijdens het schooljaar en in de zomervakanties enkele leuke activiteiten te plannen. Dus reden te meer om langs te komen. En te blijven komen.

Heb je het voelen kriebelen en krijg je de zin om langs te komen?

KAmeleJon is open: