Samenhorigheid, solidariteit, amusement

Afdrukken

Krick 2016

De eerste dag van mei zit vol traditie, al jarenlang zet KAJ één dag van de maand mei op de kalender. Onze befaamde KRICK-DAG. Het is een dag waarbij alle afdelingen van West-Vlaanderen samenkomen om er een gezellige, ontspannende en vooral onvergetelijke dag van te maken.

Zelfs ver buiten de provinciale grenzen wint KRICK aan populariteit. Leden van Asse, Ledeberg, Machelen en d'Aa kwamen speciaal naar West-Vlaanderen om samen de boel op stelten te zetten. Samenhorigheid, solidariteit, amusement en trotsheid zijn maar een paar begrippen die KRICK kunnen omschrijven. Om te weten hoe je KRICK kan beleven, moet je er gewoon bij zijn.

KRICK is er dankzij een werkgroep van geëngageerde leden uit te regio West-Vlaanderen. Dit jaar kwamen ze op het idee om een laddersspel op poten te zetten. Kleine gemengde groepen moesten elkaar uitdagen om zo hoog mogelijk op de ladder te geraken.

We hadden ook oog voor onze lopende campagnes rond school, werk en in navolging voor het nieuwe beleidsplan vroegen we aan onze leden hoe ze de KAJ nu zien en in de toekomst. Dit allemaal hebben we gegoten in een “joker-moment”. De basis waren stellingen die we voorlegden waardoor er een discussie ontstond, dit voor zowel werk als school. Onder leiding van Heide een kernlid uit Hooglede werden de verschillende meningen of feiten gehoord en opgeschreven. Centraal stond de vragen wat zijn onze dromen, wie staan onze dromen in de weg en wat zijn onze frustratie hierdoor? Bijna iedereen was het erover eens dat we ons anders profileerden dan andere jeugdbewegingen. We staan dichter bij onze leden, bij de problematiek van de jongeren,.. en dit moet zo blijven in de toekomst.

Als slot van het stellingenspel moesten ze hun frustratie benoemen, deze symbolisch in een natte prop steken en vervolgens naar de hoofden gooien van bepaalde ministers zoals Kris Peeters, Hilde Crevits en premier Michel. Zij waren symbolisch kop van jut. De hoofden werden niet ontzien. Er was behoorlijk wat frustratie.

We hadden “chance” die dag, na een hele week aprilse grillen werd de KRICK-DAG getransformeerd in een blauwe hemel met een stralende zon. De zonnecrème was hier geen overbodige luxe en vloeide rijkelijk.

De dag begon met een voormiddag vol kennismakingsspelen. Want wie is nu wie en van welke afdeling ook al weer? Via het spel 'krantenmep' kregen we op een spelende en ontspannende manier antwoorden op al onze vragen.

Tijdens de middag konden we zelf onze hamburgerbroodjes samenstellen, een formule die enorm aansloeg want iedereen was heel enthousiast. Na lekker te kuieren in de zon begon het laddersspel. Hiervoor hadden we drie luchtkastelen, lattenrace, estafette, groeps-zak-lopen en nog tal van uitdagingen. Ook de sociale media werd ingezet, één van de opdrachten was een foto maken van de hele groep met iets herkenbaar van de KAJ en deze op facebook plaatsen met als doel binnen de gegeven tijd zoveel mogelijk likes te krijgen. Degene met de meeste likes had de opdracht tot een goed eind gebracht.

Traditioneel eindigde de dag met een groepsspel. Het fenomeen “Dikke-berta” moest de winnaar van de verliezer onderscheiden. Hooglede was oppermachtig en kroonde zich uiteindelijk tot winnaar en mocht de begeerde 'gouden-wissel-krick' in ontvangst nemen. Het belangrijkste aan deze dag was dat we als groep het samenhorigheidsgevoel versterkt hebben. Als één groep stonden we er en hadden we samen het Kerelsplein in Roeselare onveilig gemaakt.

Een welgemeend applaus voor de werkgroep, het praktische team en vooral niet vergeten voor de aanwezige leden. Jullie hebben van deze dag een top dag gemaakt.

Tot volgend jaar!!