KAJ Puurs winnaar van de Gouden Johh trofee 2016

Afdrukken

Johh staat voor Jonge helpende handen en is een organisatie van CM - ziekenzorg. Zij schrijven ieder jaar een wedstrijd uit die tot doel heeft het organiseren van een actie voor zieke of zorg- en/of hulpbehoevende mensen. Jongeren vanaf 12 jaar kunnen hier aan deelnemen.

Meter van het project was dit jaar de voormalige JIM presentatrice Eline Demunck.

Het project dat KAJ Puurs indiende was de opvang van een familie vluchtelingen in het KAJ lokaal tijdens de kerstperiode. Het was Kirsten Houthooft, de dochter van KAJ VB Willy Houthooft, die in november 2015 de aanzet gaf tot dit project. Als leerkracht in de Cardijnschool te Anderlecht (Joseph Cardijn, stichter van de KAJ..Toeval of niet?..) werd zij van zeer nabij geconfronteerd met de problematiek van wat vluchteling zijn betekent en wat de impact er van is op de vluchteling zelf: onzekerheid, onrust, twijfel, angst..

Eén van haar leerlingen en zijn familie waren dringend toe aan een periode van rust, een tijd zonder beslommeringen, een tijd om even op adem te kunnen komen. Vooral nadat ze het bericht hadden gekregen dat ze het klein kasteeltje in Brussel, waar ze al een tijd verbleven, dienden te verlaten. Vanuit die optiek rijpte het idee om de hele familie (vader, moeder, 5 kinderen) gedurende de kerstperiode de kans te geven om een tien tal dagen in gezinsverband te kunnen door brengen. Dit in alle rust en stilte, zonder al de drukte die er in een opvangcentrum maar al te vaak aanwezig is. De vraag werd gesteld aan de KAJ verantwoordelijken of zij het zagen zitten om het KAJ lokaal ter beschikking te stellen en dit project verder uit te werken.

Hierop kwam vanuit KAJ zeer snel een positief antwoord en werd er op zeer korte tijd heel wat actie ondernomen. De intenties werden ook kenbaar gemaakt aan burgemeester Van den Heuvel en de verantwoordelijken van de stuurgroep jeugddorp Vijverbos. Zij allen juichten dit initiatief toe. Het overigens al knusse KAJ lokaal werd op zeer korte tijd omgetoverd tot een leuke verblijfplaats. Er werd heel wat spontane hulp aangeboden, o.m. vanuit de parochieploeg met Agnes en Bernice op kop, voor een aantal praktische zaken zoals matrassen, kussens, lakens..

De dag van de ontvangst van de familie had de KAJ een meer dan gevulde ontbijtmand klaar gezet. Er waren ook zo goed als alle nodige levensmiddelen voorzien voor het verdere verblijf. Bewust werd er gekozen om de hele actie in alle sereniteit te laten verlopen. Eens de familie in het KAJ lokaal verbleef werd hen de nodige rust gegeven om echt als “familie” samen te leven. Een aantal keren werd er eens langs gegaan om te horen of er iets nodig was, of er problemen waren. Steeds weer viel de enorme dankbaarheid en waardering op. De koffie of thee en de zelfgebakken koekjes werden steevast op tafel gezet. Het was na het tien daags verblijf dan ook een emotioneel afscheid.

Vanuit het huiselijke KAJ lokaal terug naar een opvangcentrum in Neder-over-Heembeek was moeilijk te plaatsen. Maar steeds weer viel ons de strijdbaarheid van de familie op: de hoop op een betere toekomst, de hoop om ooit zelf het leven terug in eigen handen te nemen, de hoop om zelfstandig verder door het leven te gaan. De hoop op een toekomst voor de kinderen. Bovendien was er de enorme dankbaarheid voor het genomen initiatief.

Via de Cardijnschool zijn er nog steeds contacten met de familie en blijft KAJ Puurs op de hoogte van verdere ontwikkelingen. Vanuit deze ervaring werd door KAJ beslist hun kandidatuur in te dienen voor de Johh trofee. Een aantal criteria werden doorlopen: zich registreren op de website van de Johh trofee, de actie diende plaats te vinden voor de paasvakantie van 2016 en er diende een verslag van de actie voor 11 april 2016 bezorgd te worden. Vanuit heel Vlaanderen werden 111 acties ingediend. Op maandag 16 mei 2016 werden alle deelnemende groepen uitgenodigd in pretpark Walibi voor een gratis dagje uit.

Daar werd in de categorie jeugdwerk de winnaar van de gouden Johh trofee bekend gemaakt. En wie komt daar als winnaar uit de bus: het project ingediend door KAJ Puurs. De tweede plaats was voor Chiro Meise, de derde plaats voor scouts en gidsen Sint-kwinten-Linden. Uit handen van Eline Demunck mocht KAJ Puurs de Johh trofee in handen nemen. Een leuk toemaatje waren bovendien de VIPS tickets voor Rock Werchter!

De werkwijze van Cardijn en KAJ indachtig voor dit initiatief - ZIEN, OORDELEN, HANDELEN

Deze trofee is alleszins een opsteker voor de Puurse KAJ!