Onze realiteit

Artikelindex

Sorry, de beloofde job gaat niet meer door

Interimkantoren beloven ons werk. Ze nodigen ons uit om een contract te komen tekenen, maar wanneer we ons zoals afgesproken aanmelden, krijgen we te horen dat de beloofde job reeds door iemand anders is ingevuld. Dit is enorm ontgoochelend.

Zo sturen de interimkantoren ons ook naar bedrijven die werk voor ons zouden hebben, maar eens ter plaatse krijgen we te horen dat dit helemaal niet het geval is. We stellen vast dat er veel onduidelijkheid bestaat tussen de bedrijven en de interimkantoren.

Ook wanneer we op open vacature solliciteren zijn er steeds tal van reden om niet onmiddellijk aan de slag te mogen. De interimkantoren beloven om later terug contact op te nemen. Soms gebeurt dit louter via sms en dit met steeds dezelfde boodschap: “De job kan niet meer doorgaan, onze excuses!”

G. 22 jaar: Vandaag moest ik hier zijn, omdat ze belden dat ik in een supermarkt hier in Oostende kon beginnen. Dolgelukkig stapte ik het interim-kantoor binnen om mijn bevestiging te geven. En toen zei die consulente dat de job niet zal doorgaan.

L. 19 jaar: Het interimkantoor belde dat ik de volgende dag mocht beginnen in een hotel om te koken. Ik was de gelukkigste mens ter wereld toen ik het hoorde! Ik kwam daar vol enthousiasme toe, maar toen bleek dat dit een fout was. De baas had al enkele maanden geleden iemand aangenomen.

G. 22 jaar: Ik ging met een voorstel voor werk in een callcenter naar het interimkantoor. Ze namen dat op in hun computer en na twee weken mocht ik terugkomen. Ik deed dat. Toen ik daar aankwam, zeiden ze dat ik te vroeg was, en dat ze me nog zouden contacteren. Na twee weken kreeg ik plots een sms van het interimkantoor: “De job in het callcenter kan niet meer doorgaan, onze excuses!”

L. 19 jaar: 's Namiddags belde het interimkantoor dat ik de volgende dag bij hen mocht langskomen, om een contract te tekenen om in een restaurant aan de slag te gaan. Toen ik daar de volgende dag was, zei de interimconsulente me dat de job de avond ervoor reeds was ingevuld.

M. 19 jaar: Het interimkantoor beloofde me vorige week nog dat ik in een fabriek mocht beginnen. Ik was in de 7de hemel. Eindelijk! Wanneer ik de volgende dag op weg ben naar hun kantoor om het contract te tekenen, krijg ik een sms: “Sorry, we hebben iemand anders gevonden voor de job.”

Houden hun dossiers niet bij, beheren deze niet – kennen hun klanten helemaal niet

Interimkantoren houden onze dossiers gewoonweg niet bij. Iedere keer opnieuw vragen ze om onze gegevens in te vullen, of ons adres en telefoonnummer nog steeds hetzelfde zijn en welk werk we nu weer juist zoeken.

We zijn regelmatig op zoek naar werk. Wekelijks of zelfs dagelijks gaan we naar de interimkantoren, maar niemand van de consulenten herkent ons. Neen, ze vragen telkens opnieuw om onze gegevens in te vullen.

Ze geven je telkens weer hoop, maar iedere keer verlaat je het interimkantoor met een nog grotere wanhoop. Ze moeten toch minstens iedereen zijn dossier goed beheren en er voor zorgen dat deze niet zomaar verdwijnen.

M. 19 jaar: Ik had me in een interimkantoor laten inschrijven en er werd een dossier opgemaakt. Enige tijd later, ik had ondertussen 2 dagen in een fabriek kunnen werken, ging ik terug naar het interimkantoor. Daar beweerden ze dat ze mijn dossier nergens terug vonden!

N. 22 jaar: Ze maakten een grondig dossier van me op. Ik heb zelfs testen moeten afleggen. Daarna belden ze om te zeggen dat ik naar hun kantoor in Brugge mocht voor een werkaanbieding. Ik ging naar Brugge, maar niemand wist iets van mijn afspraak en al helemaal niets over de zogezegde job.


Voorwaarden die om de haverklap veranderen

Interimkantoren vragen ons om vaak langs te komen, maar wanneer we dagelijks gaan, zeggen ze dat we te veel komen. Dit wordt ons echter pas na enkele weken gezegd.

In hun vacatures vereisen ze geen diploma of enige ervaring, maar uiteindelijk zijn dat wel de redenen die ze aanhalen waarom je niet in aanmerking komt voor een bepaalde baan.

Ook zien we criteria tegen die willekeurig of tegenstrijdig zijn en het resultaat is steeds hetzelfde: we komen niet in aanmerking voor de een of andere baan.

M. 19 jaar: De consulente zei me dat ik het best iedere dag langs kwam, want dan zouden ze sneller naar een baan voor me zoeken. Ze beloofde me dat ze de volgende dag - als beloning zei ze - ging laten weten of ze een job voor me hadden. De volgende dag stond ik daar terug en de consulente zei: “Ik zal morgen iets laten weten.” En dat zo 3 weken aan één stuk! Toen ik die laatste vrijdag nogmaals binnen ging, zei de consulente: “Je moet niet elke dag komen hé. In één dag vinden wij geen werk voor jou hoor.”

M. 19 jaar: Bij een interimkantoor zag ik een vacature aan de ruit blinken om op het vliegveld te werken. - Volgens mijn profiel: a.) geen diploma nodig en b.) regio Oostende! - “Ja, die is nog vrij.” - “Ja maar sorry, je moet een A2-diploma hebben daarvoor.” - “Op de vacature staat toch: geen diploma nodig.” - “Inderdaad, maar toch heb je een A2-diploma nodig!”

S. 21 jaar: Ze deden mij het voorstel om opdrachten in de luchthaven te lossen, maar daarvoor had ik eerst mijn rijbewijs nodig. Ik haalde op korte tijd mijn rijbewijs, maar kon niet beginnen, omdat ik geen ervaring had.

G. 22 jaar: Wanneer ik zeg dat ik deeltijds werk zoek, zeggen ze: “Deeltijds? Waarom?! Wil je niet werken misschien?!” – Ik heb één keer voltijds gezegd en ze antwoorden: “Sorry hoor meisje, maar er is bijna geen plaats om voltijds als verkoopster aan de slag te kunnen, bijna alle verkoopsters werken nu halftijds.”

Ze beloven te bellen maar doen dat niet – ze stellen de dingen uit

Interimkantoren zeggen altijd dat ze ons zullen contacteren, maar ze bellen meestal niet terug. We moeten altijd zelf teruggaan. Als wij geen voorstellen voor werk doen, komt er niet veel uit de bus. Zij doen amper voorstellen.

Ze maken dossiers op en zeggen dat ze ons zullen terugbellen, maar ze bellen zo goed als nóóit. We zijn dit al zo gewoon, dat we zelfs niets anders verwachten.

M. 19 jaar: Ik had telkens terug moed toen ze me beloofden me terug te bellen. Nu geloof ik daar niets meer van en als ze dit zeggen gaat dit het ene oor in en het andere weer uit. Altijd maar beloven ze dat! Konvert Interim, Start People, Randstad, Addecco overal hetzelfde!

B. 21 jaar: Eens mocht ik beginnen bij een bedrijf en ze beloofden me op 4 of 11 januari terug te bellen. Ik kreeg zowel op 4 als op 11 januari geen telefoon!

N. 22 jaar: Ze blijven altijd alles uitstellen - “Waarom ben je hier?” – “Wel, ik zoek werk.” – “Ja, sorry, maar nu moet je echt niet langskomen. Kom nog eens terug.”


De vacatures op de ruiten zijn al bezet of gelogen

De vacatures die in de etalage hangen of die we op de websites vande interimkantoren zien zijn puur reclame of vaak al bezet.

W. 24 jaar: Ik ging bij Randstad binnen, omdat ik een bepaalde vacature aan de ruit zag hangen. Toen ik erom vroeg, zei de interimconsulente me dat de vacature al bezet was. Ik ben me dan toch zelf gaan aanmelden bij dit bedrijf en mocht direct beginnen.

W. 24 jaar: Op de site van de VDAB zag ik een vacature voor een 10-tal chauffeurs die ze zochten in Zeebrugge. Ik ging naar Randstad om informatie te vragen over die vacature, maar daar zeiden ze me dat alle plaatsen al bezet waren. Toen ik enkele dagen later langs Randstad passeerde, hing die vacature voor de chauffeurs plots aan de ruiten!

Houden geen rekening met het profiel of de verwachtingen

Interimkantoren doen enkel voorstellen die niet overeenstemmen met onze verwachtingen en wensen.

Zo houden ze bijvoorbeeld geen rekening met het feit dat we geen rijbewijs hebben en sturen ons een automatische SMS om in Brussel, Antwerpen of Gent te gaan werken.

Deze situatie zorgt er voor dat we zo wanhopig zijn dat we alles willen doen. Het maakt niet uit, welk werk ook!

G. 22 jaar: Ze weten dat ik in de non-food sector wil verkopen. Dan stellen ze me voor om in een bakkerij te gaan kuisen.

L. 19 jaar: Ik heb sinds juni het diploma van 'koken'. Ik ga het interimkantoor binnen en de consulente zegt al direct dat ze enkel een vacature vrij heeft om schoenen te poetsen…. Overal redeneren ze hetzelfde: koken is restaurant, dus restaurant is opdienen. Ze geven me enkel voorstellen om op te dienen, maar dat is niet wat ik wil!


Alles moeten accepteren – buiten gebonjourd

Wij moeten op werkvloer alles accepteren, anders zoeken de interimkantoren geen werk meer voor ons.

L. 19 jaar: Die baas schold me constant uit en pestte me de hele dag door. Ik trok mijn werkkledij uit en smeet het naar mijn baas. En sindsdien wil het interimkantoor me geen werk meer geven.

S. 21 jaar: 1 keer belden ze me om 22.30u op om te vragen of ik om 3u de nachtshift wou doen in een fabriek. Ik durfde niet te weigeren, uit schrik dat ze mij nooit meer werk zouden willen geven.

Als je kop me niet aanstaat, geef ik je geen werk

Interimkantoren kiezen wie ze wel en wie ze geen werk geven. En ook de behandeling van werkzoekenden in niet gelijk. Als gevolg hiervan daalt het zelfvertrouwen.

L. 19 jaar: Ik hoorde dat de jongen die voor mij in de wachtzaal zat mocht beginnen. - Toen ik aan de beurt was, vroeg ik naar dezelfde vacature als die van de jongen voor me. Toen zei de consulente dat alles al bezet was. Ik zei dat ik gehoord had dat ze tegen die jongen zei dat hij de eerste van de zes was. - “Ja maar, deze job is niets voor jou.”

M. 19 jaar: Ik zat daar in de wachtzaal met 3 mensen voor mij. Toen het eindelijk aan mij was, kwam er een andere meneer binnen. Die werd voor mij binnen gelaten! - Weet je waarom het was, want ik wou dat weten? “Met een muts én een kap erop oog je niet goed!”

S. 21 jaar: Ik zag een vacature voor ‘orderpicker’ staan. De interimconsulente vroeg mij wat ik dacht dat dat was. Blijkbaar was mijn omschrijving niet helemaal juist en toen zei ze: “Oké, je weet niet wat het is, dus de job zal niets voor jou zijn.”

Onbepaalde duur voor dagcontracten

Wij moeten maanden, zelfs jaren met dagcontracten werken. Onmiddellijk denk je ook: 'Elke dag kan mijn laatste zijn.'

W. 19 jaar: Ik heb 3 maanden met dagcontracten bij een bedrijf gewerkt. Toen ik er bijna 3 maanden werkte, vroeg ik of ik recht had op een vast contract, want dat hadden ze me vooraf beloofd. Ik werd toen de dag voor het contract ten einde liep op staande voet ontslagen.

{gallery}simpleig/oostende{/gallery}

Plaats reactie