symbolische actie ‘waardig leven’

Wij, jongeren van KAJ, merken op dat kwesties zoals echtscheiding, interimwerk, hoge schoolfacturen en de onderwaardering van praktijkrichtingen ons leven minder waardig maken. We hebben het gevoel dat we hierdoor structureel minder kansen krijgen en we zien onze dromen aan ons voorbijgaan.

We worden verantwoordelijk gesteld voor de gevolgen van beslissingen waar we zelf geen invloed op hebben:

  • We moeten boodschappen tussen onze gescheiden ouders doorgeven. Als wij dat vergeten zijn wij de schuldigen en niet de ouders die niet meer willen communiceren over hun kinderen.
  • We moeten veranderen van richting omdat we de schoolfacturen van een duurdere richting niet meer kunnen betalen.
  • Als we geen vast werk vinden horen we familie vaak zeggen dat we meer moeite moeten doen.

Er worden beslissingen genomen die voor ons potentiële armoede als gevolg hebben:

  • De éénoudergezinnen waar wij in belanden hebben het moeilijker om kleren te kopen, een gevulde frigo te hebben en eens een uitstap te doen.
  • Door een echtscheiding maken we ons zorgen of de facturen wel betaald kunnen worden. Of we moeten gaan werken om onze eigen schoolkosten te betalen.
  • We belanden in precaire werksituaties en hebben daardoor geen zeker inkomen op het einde van de maand. Soms is er geen werk en ook geen inkomen. We kunnen hierdoor ons leven niet uitbouwen of belanden terug bij onze ouders. We kunnen geen vakantie nemen zonder de vrees op ontslag, …

Er wordt geen rekening gehouden met ons:

  • Eén op drie jongeren heeft gescheiden ouders, een echtscheiding heeft een veelzijdige impact op ons leven. In een echtscheiding wordt er weinig tot niet geluisterd naar wat wij als jongeren voelen en verlangen. De rechter is niet verplicht om rekening te houden met wat de jongeren gezegd hebben over de verblijfsregeling. Onze ouders vinden de verdeling van het geld en het huis belangrijker. We zijn altijd onderweg en we voelen onze nergens thuis.
  • We voelen ons als jongeren minderwaardig wanneer we in een praktijkrichting zitten en we moeten ons verdedigen als we een BSO richting gekozen hebben.
  • Op de werkvloer wordt er geen rekening gehouden met interimmers, we vinden minder snel aansluiting. Er wordt niet geluisterd naar wat we te zeggen hebben, want ‘ze zijn toch binnen een week weg’.

Al vroeg in ons leven bepalen deze factoren ons verdere leven.

We belanden in een negatieve spiraal en hebben ons leven niet meer in de hand!

We maken onze boodschap bekend tijdens een symbolische actie met aansluitend persmoment.

We willen hierbij ook medestanders en andere organisaties uitnodigen om mee te ijveren voor een waardig leven voor àlle jongeren. Dit ook om onze jongeren een hart onder de riem te steken en hen te steunen in hun strijd voor een waardig leven.

symbolische actie met aansluitend persmoment

Wanneer? Zaterdag 11 mei 2019 van 14u tot 16u30 (persmoment om 16u)

Waar? Astridplein, Antwerpen

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.