Jongeren eisen aandacht voor hun leven

Afdrukken

Waardig Leven

Antwerpen - waardig levenOp zaterdag 19 mei eisen jongeren van KAJ op een ludieke manier aandacht voor hun leven vandaag.

Via een stadsspel in centrum Antwerpen geven ze inkijk op 3 van hun grote levensgebieden nl. school, werk en thuis, en leggen hierbij enkele pijnpunten bloot.

Programma

School

Ten eerste blijven wij ons vragen stellen bij onze hoge schoolkosten, het nut van de uitgaven zijn voor ons niet duidelijk. Bovendien hebben wij weinig inspraak in de opbouw en de kostprijs van onze schoolreizen. Te vaak wordt ‘blijven zitten’ gebruikt als oplossing als het moeilijker gaat. Dit heeft meer negatieve gevolgen dan dat het positieve resultaten oplevert. Dubbelen betekent dat wij niet mee kunnen ontwikkelen met onze leeftijdsgenoten, dat we weg moeten van onze vrienden en steun. Vaak geeft dit aanleiding tot pesten of gevoelens van schaamte of dom zijn. Op school is er te weinig aandacht voor de ondersteuning op alle levensgebieden, wij zijn meer waard dan enkel onze punten! Wij zijn jongeren die op alle gebieden zoeken en groeien

Werk

We hebben moeite om ons leven op te bouwen. We aanvaarden elke job om toch maar een inkomen te hebben, maar dit geeft niet voldoende zekerheid en inkomen om alleen te gaan wonen, een auto te kopen of onze toekomst uit te bouwen. We vinden het moeilijk om sociale contacten op te bouwen. Op het werk door de tijdelijke contracten, maar ook in onze vrije tijd door de geëiste flexibiliteit. Wij voelen ons niet gewaardeerd voor het werk dat we leveren, we worden behandeld als een stuk gereedschap. Daardoor voelen wij ons niet betrokken bij het bedrijf of het product dat wij maken.

Thuis

Een echtscheiding is een moeizaam en lang proces dat effect heeft op alle leden van het gezin. Vooral wanneer er nieuwe partners en eventueel ook kinderen bijkomen. Ouders worden soms verplicht te moeten kiezen tussen kun kind en hun nieuwe partner. Misschien niet altijd bewust, maar toch voelen wij ons vaak opzijgeschoven door onze moeder of vader. We zijn als jongeren een slaaf geworden van onze gsm en sociale media. We hebben het gevoel dat we heel ons leven moeten delen. We vergelijken onszelf met de hoogtepunten van anderen en merken dat dit ten koste gaat van een goed gesprek. Dagelijks worden we geconfronteerd met een hoge prestatiedruk. We moeten beter doen dan hun ouders, worden vergeleken met broers/zussen en anderen. Ouders luisteren niet naar onze noden en interesses. Hierdoor krijgen we niet altijd de kans om eigen keuzes te maken.

Vanaf 14u betrekken KAJ-leden omstaanders en andere jongeren bij het stadsspel om onze standpunten duidelijk te maken. Via het stadsspel willen wij aandacht vestigen op onze pijnpunten en deze bekendmaken aan het grote publiek en media.

En daar hebben wij U voor nodig!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marijke Debrandere, persverantwoordelijke, via deze coördinaten:

Tel. 02 246 53 03 – GSM 0496 64 25 37

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Graag vernemen wij eerstdaags uw bevestiging.